Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman: Pacienților cuprinși în Programul Național de Diabet Zaharat li se asigură medicamentele, pompele de insulină și testele de automonitorizare
Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în acest secol.
Numărul persoanelor afectate de diabet a crescut de 4 ori în 34 de ani, ajungând la 422 milioane în 2014.
Conform datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (WHO), la ora actuală aproape 9% din populația lumii suferă de această boală.
Ritmul rapid de creștere a prevelației bolii, legat în mare parte de schimbările în modul de viață al populației (alimentație nesănătoasă, sedentarism) a determinat ONU, WHO și alte instituții internaționale să o includă printre prioritățile pe agenda globală.
Diabetul este incapacitatea organismului uman de a produce suficientă insulină (tipul 1 al bolii) sau de a utiliza eficient acest hormon (tipul 2 al bolii) pentru a ține sub control nivelul zaharurilor din sânge.
Diabetul de tip 1 apare în copilărie și are cauze necunoscute, iar diabetul de tip 2 (întâlnit la peste 90% din cazuri) este rezultatul supraponderabilității și al inactivității fizice.
La ora actuală se fac pași importanți pentru găsirea unei cure, dar diabetul este încă nevindecabil. El poate fi ținut sub control cu un regim sănătos de viață și medicație, în caz contrar ajungându-se la complicații grave: infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputații ale membrelor inferioare.
Anual, aproximativ 1,5 milioane de persoane din întreaga lume mor din cauza diabetului, iar alte 2,2 milioane de decese sunt rezultatul acestei boli.
În acest an, a 26-a ediție a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului a avut tema „Femeile și diabetul-dreptul nostru la un viitor sănătos”, în condițiile în care la ora actuală în lume trăiesc aproape 200 milioane de femei cu această afecțiune, una din 7 sarcini este afectată de hiperglicemie, iar jumătate din femeile cu hiperglicemie în timpul sarcinii ajung la diabet de tip 2 după 5-10 ani.
În România, suferă de diabet aproximativ 1,5 milioane de persoane. Dintre acestea, 800.000 sunt cuprinse în Programul Național de Diabet Zaharat, derulat de CNAS, restul reprezentând alte situații (stadiu incipient care nu necesită medicație, boală nedepistată sau neîngrijită medical etc).
În cadrul acestui program, pacienților li se asigură medicamentele (antidiabetice orale și insulină), pompele de insulină și testele de automonitorizare necesare pentru tratarea și monitorizarea bolii.
În ultimii 10 ani, numărul beneficiarilor programului s-a dublat, iar bugetul alocat anual s-a mărit de aproape 5 ori, fiind de aproximativ 1 miliard lei.
Costurile aferente acestei afecțiuni, decontate de FNVASS, sunt mărite în situația în care apar complicații.
Prevenirea complicațiilor diabetului zaharat scade costurile bolii prin reducerea impactului clinic, terapeutic și impact social.
În majoritatea cazurilor, diabetul zaharat poate fi prevenit printr-un stil de viață sănătos, iar depistat într-un stadiu incipient poate fi ținut sub control fără medicație, cu dietă adecvată și activitate fizică zilnică.
Cornelia RĂDULESCU