CAS Teleorman: Serviciile diagnosticării și tratării trombozei sunt finanțate de CNAS

Tromboza este datorată formării unui cheag de sânge în interiorul unui vas sanguin, fiind principala cauză de îmbolnăvire și deces din lume.

Unul din patru decese este cauzat de tromboză, iar 60% din cazuri sunt asociate cu spitalizarea, datorită imobilizării prelungite.

În țara noastră, anul trecut, au beneficiat de tratament în spitalizare continuă pentru tromboză venoasă 40969 de pacienți, iar pentru tromboză arterială 71979 de pacienți, în ambulatoriu fiind tratați 17.409.

CNAS susține tratarea trombozei și a complicațiilor acestei boli (tromboembolismul pulmonar, infarctul miocardic și cerebral) prin compensarea medicamentelor specifice și prin finanțarea serviciilor medicale necesare diagnosticării și tratării acestei afecțiuni.

Organizația Mondială a Sănătății are ca obiectiv reducerea cu 25% a deceselor cauzate de bolile netransmisibile, inclusiv de tromboză, până în anul 2025, România aliniindu-se acestui obiectiv.

Riscul de tromboză poate fi redus printr-un stil de viață sănătos și prin diminuarea imobilizării prelungite a pacienților în condiții de boală.

Cornelia RĂDULESCU