CAS Teleorman: Programul naţional curativ de tratament al hemofiliei

Dacă zgârieturile și tăieturile sângerează mult timp, dacă hemoragiile nazale se opresc doar cu mari eforturi și dacă lovirile de corpuri dure duc la apariția de hematoame de mari dimensiuni, s-ar putea să fie din cauza hemofiliei.

Aceasta este o afecțiune care constă în incapacitatea corpului uman de a coagula sângele în mod normal.

Deşi observată încă din antichitate, boala nu poate fi vindecată nici acum, însă poate fi ţinută sub control, cu tratament adecvat.

La ora actuală, la nivel mondial se estimează că una din 10.000 de persoane are o formă de hemofilie, dar 75% din cei afectați nu au acces la tratament sau primesc tratamente neadecvate.

În România, tratamentul pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie este susținut de CNAS prin programul naţional curativ de profil.

Principala activitate a acestui program este asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice pentru prevenţia şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie congenitală (hemofilia A şi B, boala von Willebrand) şi hemofilie dobândită.

Anul trecut, de acest program au beneficiat 900 pacienţi cu hemofilie.

În cei 12 ani în care CNAS a derulat programul, numărul beneficiarilor a crescut cu peste 50%, însă finanțarea tratamentelor specifice a crescut de peste 15 ori, ajungând la aproape 155 milioane lei (inclusiv pentru talasemie).

Astfel, doar în intervalul ultimilor doi ani suma utilizată pentru tratamentele specifice hemofiliei s-a dublat, principalul motiv fiind modernizarea protocoalelor terapeutice în anul 2017.

Trebuie însă știut faptul că doar dacă este cunoscută boala și doar dacă bolnavul beneficiază de tratament preventiv, pe care îl urmeză cu strictețe, pot fi evitate consecințele severe ale afecțiunii, cu risc vital, în cazul unui accident hemoragic.

Cornelia RĂDULESCU