CAS Teleorman: Investigațiile medicale pentru depistarea și tratamentul pneumoniei sunt finanțate de CNAS

Pneumonia a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și de UNICEF drept „ucigașul uitat al copiilor”.

Această boală, cu cauze virale, bacteriene sau fungice, poate surveni la orice vârstă.

Din acest motiv, cele două instituții internaționale au lansat în anul 2009 un plan global de acțiune pentru prevenirea și controlul pneumoniei (GAPP) și au susținut tehnic formarea unei coaliții mondiale de organizații de luptă împotriva acestei boli.

S-a instituit și ziua mondială destinată conștientizării amplorii problemei pneumoniei infantile, deoarece s-a constatat că în lume doar unul din 5 părinți (sau îngrijitori ai copiilor) cunosc semnele bolii și numai jumătate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc îngrijiri medicale.

Pneumonia se manifestă astfel: respirație dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frisoane, pierderea poftei de mâncare, convulsii.

În România, numărul anual al deceselor provocate de această boală la copiii sub 5 ani s-a diminuat cu peste 75% în ultimii 15 ani, însă problema pneumoniei se află în continuare în atenția autorităților din domeniul sanitar.

CNAS susține depistarea și tratamentul pneumoniei prin finanțarea investigațiilor medicale, medicamentelor și serviciilor medicale necesare, aliniindu-se obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF de reducere sub 3 la mie a mortalității copiilor sub 5 ani din cauza pneumoniei, până în anul 2025.

Incidența cazurilor de pneumonie la copiii sub 5 ani depinde într-o mare măsură de factorii de risc: malnutriția și poluarea aerului din interiorul locuinței.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor