CAS Teleorman: Finanțarea serviciilor medicale paraclinice este asigurată până la sfârșitul anului

Bugetul aprobat pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice (analize de laborator, investigații imagistice și de înaltă performanță) acordate asiguraților în anul 2017 este de 695,9 milioane lei.

Din această sumă, pentru perioada ianuarie-septembrie s-au făcut plăți de 503,6 milioane lei, cu o medie lunară de 56 milioane lei.

Suma disponibilă pentru trimestrul al IV-lea al acestui an este de 192,3 milioane lei, media lunară fiind de 64,1 milioane.

Pentru subprogramul de monitorizare computerizată (PET-CT) a evoluției bolilor oncologice, în primele opt luni ale anului s-au plătit 14,1 milioane lei, media lunară fiind de 1,8 milioane. Această medie va fi menținută și în lunile următoare, la acest subprogram neexistând liste de programare pentru pacienți.

Astfel, există fonduri pentru asigurarea accesului asiguraților la serviciile medicale paraclinice.

Gestionarea listelor de programare a pacienților revine furnizorilor de servicii medicale paraclinice, conform obligațiilor contractuale pe care aceștia și le-au asumat.

Deoarece s-a observat că unii furnizori de servicii medicale paraclinice au liste lungi de programare, în timp ce alți furnizori nu își epuizează valorile lunare de contract, CAS Teleorman recomandă asiguraților să consulte listele afișate pe site-ul fiecărei case de asigurări de sănătate în parte, pentru a afla care sunt furnizorii ce pot efectua astfel de servicii decontate din bugetul FNUASS.

Cornelia RĂDULESCU