CAS Teleorman: Asigurații beneficiază de analiza gratuită pentru depistarea osteoporozei
Osteoporoza este o afecțiune datorată diminuării densității și rezistenței oaselor, având ca principală consecință predispoziția la fracturi.
Afecțiunea este asimptomatică, motiv pentru care în majoritatea cazurilor rămâne nedepistată, chiar și atunci când intervin fracturi ale oaselor.
În lume există aproximativ 250 milioame de persoane cu osteoporoză, anual înregistrându-se 9 milioane de fracturi osoase din cauza acestei boli. Cea mai gravă este fractura de șold, care determină o mortalitate de 12%-20% în primul an, iar 50% dintre supraviețuitori necesită îngrijire permanentă.
CNAS susține tratamentul osteoporozei prin programul național de boli endocrine, anul trecut beneficiind de medicație specifică 6945 de pacienți.
Astfel, CNAS s-a aliniat obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății, acela de a reduce cu 25% decesele cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2025.
Asigurații sistemului de asigurări sociale de sănătate pot beneficia, la recomandarea medicului curant, de analiza specifică gratuită pentru determinarea densității osoase (osteodensitometrie), cu scopul de a depista această boală.
Asigurații beneficiază și de serviciile și de dispozitivele medicale necesare în cazul fracturilor osoase apărute din cauza osteoporozei: aparat gipsat, tratament intraspitalicesc, endoproteze, dispozitive de mers, îngrijiri la domiciliu.
Osteoporoza poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Principalii factori de risc sunt: sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, subponderabilitatea și utilizarea prelungită a unor medicamente (corticosteroizi, inhibitori ai pompei de protoni, anxiolitice, sedative, neuroleptice și antidepresive).
Cornelia RĂDULESCU