CAS Teleorman: Accidentul vascular cerebral, urgență de sănătate publică

Din anul 2010, accidentul vascular cerebral (AVC) este declarat o urgență de sănătate publică la nivel global de Word Sroke Organisation, motivele fiind că în lume la două secunde o persoană suferă un AVC, iar la cinci minute un om moare din această cauză.

În Europa, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de decese prevenibile.

În România, AVC-ul reprezintă o problemă de sănătate publică, fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare, în țara noastră murind, în fiecare an, aproximativ 54.000 de oameni din cauza unui accident vascular cerebral.

CNAS susține depistarea precoce a riscului AVC și tratamentul acestei afecțiuni, unul dintre pincipalele scopuri fiind creșterea gradului de conștientizare a modalităților de prevenire și tratament a acesteia.

Se fac eforturi pentru o mai bună îngrijire și susținere a supraviețuitorilor accidentelor vasculare.

Atât studiile, cât și practica au demonstrat că 80% din cauzele AVC pot fi prevenite, deoarece sunt provocate de factori de risc modificabili: hipertensiunea arterială, fibrilația atrială, alte boli cardiovasculare, nivelul crescut de colesterol, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activității fizice și dieta defectuoasă.

Hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului sunt factori de risc detectabili, însă fibrilația atrială este nedetectată în peste 60% din cazuri, deși este cauza unei treimi din accidentele vasculare cerebrale.

CNAS finanțează investigațiile medicale, medicamentele, serviciile medicale spitalicești, în ambulatoriu, la domiciliu și de recuperare, pentru depistarea precoce a riscului AVC.

CNAS finanțează și dispozitivele medicale necesare, aliniindu-se obiectivului Organizației Mondiale a Sănătății de a reduce cu 25% decesele cauzate de bolile netransmisibile până în anul 2015.

Cornelia RĂDULESCU