Care este doza de cofeină pe care nu ar trebui să o depășim?
Cafeaua de dimineață sau băutura energizantă de după-amiază ar putea face mai mult decât să vă dea un impuls rapid. Un nou studiu sugerează că un consum excesiv de cofeină ar putea să vă pună inima în pericol, chiar dacă în rest sunteți sănătos.
S-a descoperit că un consum zilnic de mai mult de 400 mg de cofeină – aproximativ patru cești de cafea sau două băuturi energizante – ar putea crește șansele de a dezvolta probleme cardiovasculare. Studiul aruncă lumină asupra modului în care băuturile populare cu cofeină s-ar putea juca în secret cu sănătatea inimii noastre. „Consumul regulat de cofeină ar putea perturba sistemul parasimpatic, ducând la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, explică Dr. Nency Kagathara, cercetătorul principal al studiului, într-un comunicat de presă. Sistemul parasimpatic face parte din centrul de control automat al corpului nostru. Este responsabil pentru funcțiile de „odihnă și digestie”, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne recuperăm. Atunci când acest sistem este perturbat, poate duce la creșterea stresului asupra sistemului nostru cardiovascular.
Studiul a analizat 92 de persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Cercetătorii le-au măsurat tensiunea arterială și ritmul cardiac înainte și după un simplu test de efort. Ceea ce au descoperit a fost revelator. Maxim 400mg/zi. Aproape unul din cinci participanți (19,6%) a consumat mai mult de 400 mg de cofeină pe zi. S-ar putea să nu pară mult, dar este echivalentul a patru cești de cafea, două băuturi energizante sau a 10 cutii de sucuri! Mai mult, cei care consumau în mod regulat atât de multă cofeină în fiecare zi prezentau modificări semnificative ale sistemului nervos autonom. Acest sistem controlează funcțiile corporale involuntare, precum ritmul cardiac și tensiunea arterială. În timp, aceste modificări ar putea duce la un risc crescut de hipertensiune (tensiune arterială ridicată) și alte probleme cardiace.
Cine este cel mai probabil să consume prea multă cofeină? Studiul a constatat că femeile, persoanele care lucrează în domeniul afacerilor și al managementului și locuitorii din mediul urban sunt cei mai mari consumatori de cofeină. Orele lungi de lucru, mediile foarte stresante și accesul ușor la băuturile cu cofeină pot contribui la un consum mai mare. Efectele au fost și mai pronunțate în cazul celor care consumau peste 600 mg de cofeină zilnic.
Pavel ACHIM