Cardurile europene de sănătate sunt la mare căutare în această vară

Peste 500 de teleormăneni au solicitat cardul de sănătate de la începutul verii. Solicitările au crescut în sezonul estival pentru că tot mai mulţi teleormăneni optează pentru a-şi petrece vacanţa de vară în străinătate.
De la începutul anului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Teleorman a eliberat peste 1.150 de carduri europene de sănătate. O creştere semnificativă a solicitărilor s-a înregistrat în ultimele săptămâni. De exemplu, în luna iunie, 307 teleormăneni au solicitat şi primit documentul. Până pe data de 23 iulie, alte 200 de persoane au intrat în posesia cardului. Acestea oferă asiguraţilor dreptul de a beneficia de servicii medicale de necesitate pe perioada şederii temporare pe teritoriul unei ţări care este membră a Uniunii Europene.
Pe baza acestui document nu se pot solicita tratamente pentru afecţiuni preexistente călătoriei în străinătate, ci numai pentru problemele de sănătate care apar în timpul sejurului.
Cum se obţine şi la ce vă trebuie cardul european de sănătate?
Cardul european de asigurări sociale de sănătate este gratuit. Pentru a-l solicita, luaţi legătura cu casa de asigurări de sănătate. Doar cetăţenii asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de sănătate au dreptul la acest card.
Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării.
Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia. De menţionat că posesorii cardului european de sănătate au dreptul la egalitate de tratament chiar dacă nu au la ei cardul de sănătate. Totuşi, pot fi nevoiţi să contacteze asiguratorul, pentru a solicita o adeverinţă provizorie prin fax sau e-mail.
În anumite ţări, îngrijirile medicale sunt gratuite. În altele, pacientul trebuie să achite facturile, însă suma îi va fi rambursată, parţial sau integral. Spitalele care asigură servicii de sănătate publică sunt obligate să recunoască documentul. Astfel, în marea majoritate a cazurilor, pacienţii care prezintă cardul beneficiază de asistenţă medicală necesară, iar costurile le sunt rambursate. În cazul în care cardul nu este acceptat, pacienţii ar trebui să contacteze autoritatea de sănătate relevantă din ţara pe care o vizitează.
Cardul acoperă, de asemenea, asistenţa acordată femeilor însărcinate şi asigură continuitatea tratamentului în cazul bolnavilor cronici (ex. pacienţii care suferă de astm, diabet sau cancer). Reţineţi însă că pentru anumite servicii specializate, cum ar fi dializa, unitatea medicală trebuie contactată din timp.
În plus, este posibil să vi se solicite achitarea integrală a costurilor, urmând să solicitaţi rambursarea la întoarcerea în ţară.
Diferenţele dintre cardul european de sănătate şi asigurarea privată de sănătate
Diferenţele dintre o cardul european de sănătate şi o asigurare privată de sănătate sunt greu de observat, mai ales în ceea ce priveşte acoperirea, costurile, serviciile incluse, precum şi alte aspecte relevante.
Spre exemplu, asigurarea privată de sănătate are acoperire europeană sau internaţională, în timp ce cardul de sănătate are acoperire europeană, în cele 27 de state din Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia.
În cazul asigurării private, există posibilitatea de a alege orice spital sau orice clinică privată sau publică. Pe de altă parte, posesorul cardului european de sănătate poate beneficia de asistenţă medicală doar în anumite clinici şi spitale din sistemul public.
Referitor la acoperirea costurilor, asigurarea privată de sănătate acoperă toate costurile pentru tratamente sau spitale. În schimb, cardul european asigură anumite tratamente gratuite, iar posesorii pot fi nevoiţi să achite o parte din costuri din propriul buzunar. De altfel, în condiţiile în care are asupra sa un card european de asigurări de sănătate, cetăţeanul este obligat să facă dovada plăţilor la zi către sistemul public de sănătate.
De asemenea, beneficiarul cardului de sănătate trebuie să fie rezident român care lucrează, călătoreşte sau studiază într-o ţară străină pe o perioadă determinată, documentul acoperind strict problemele medicale apărute în timpul şederii în străinătate, el putând fi utilizat pentru doar şase luni.

Claudiu DUMITRACHE

Despre autor