Card de acces pentru ţăranii care vor să-şi vândă produsele în piaţă!

Conform notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii pentru reglementarea activităţii din pieţele agroalimentare, în ultima perioadă s-au constatat mai multe disfuncţionalităţi în desfăşurarea comerţului cu produse din sectorul agricol care duc, printre altele, la evaziune fiscală, la presiuni speculative asupra preţurilor produselor la consumatorul final, la concurenţă neloială între actorii din piaţă persoane fizice şi comercianţii care au intrat ilegal în posesia certificatului de producător agricol. Prin noile reglementări ce vor fi aprobate de către Guvern, sunt prevăzute expres condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii agricoli persoane fizice.
Astfel, producătorii agricoli persoane fizice înregistrate fiscal vor avea în pieţele agroalimentare, târguri sau pieţe volante spaţii special amenajate exclusiv pentru ei, ce vor ocupa cel puţin 50% din totalul spaţiilor de vânzare existente. Respectivele spaţii vor fi delimitate distinct şi amenajate corespunzător pentru depozitarea şi comercializarea acestor produse.
Pentru a-şi putea vinde în pieţe surplusul de produse realizate pe exploataţiile proprii, micii producători trebuie să aibă un certificat de producător, un carnet de comercializare unde îşi vor nota zilnic vânzările, dar şi un card de acces. Cardul este netransmisibil şi se acordă producătorului agricol persoană fizică înregistrată fiscal în baza certificatului de producător şi având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate.
Pentru legumele şi fructele vândute în pieţe, târguri sau pieţe volante micii producători trebuie să emită bon fiscal, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 15.000 lei.

George ZAVERA