Campanie destinată conştientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane şi criminalităţii

Campanie destinată conştientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane şi criminalităţii

A fost lansată prima campanie națională de informare din 2024, destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse au lansat prima campanie națională de informare din acest an, destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității.

Primele sesiuni de dezbateri au avut loc la București și sunt menite să încurajeze integrarea socială a copiilor și tinerilor care cresc în sistemul de protecție specială și să atragă atenția asupra pericolelor la care sunt expuși, atât în viața reală, cât și în mediul online.

Directorul Agenției Naționale Antidrog speră ca prin această campanie să prevină consumul de droguri a cât mai multor tineri și copii instituționalizați.

”Prin campania care tocmai a debutat ne dorim să ajungem cu mesaje preventive la cât mai mulți tineri și copii instituționalizați, astfel încât ei să știe că nu sunt singuri în fața problemelor, că pot avea o echipă de specialiști la care să apeleze atunci când au nevoie de ajutor. Consumul de droguri ne privește pe toți, împreună putem salva vieți și oferi siguranță comunității!”, a declarat comisar-șef de poliție Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog.

”Mesajele și activitățile cu care venim în întâmpinarea acestor copii sunt menite a-i asigura că le suntem un partener de încredere, un prieten care le este aproape pentru a le înțelege problemele și dificultățile întâmpinate. Dorința noastră este de a-i determina să respingă tentațiile care îi pot transforma, într-o clipă, în victime ale infracțiunilor, sau poate chiar în autori ai unor astfel de fapte”, a declarat și comisar-șef de poliție Daniel Radu, directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

La rândul său, Maria Cristina Stepanescu, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, a spus că această campanie va ajuta la nevoia de informare cu privire la necesitatea abordării unei conduite preventive în rândul persoanelor aflate la risc de a ajunge victime ale acestui fenomen.

„Informarea, conștientizarea și sensibilizarea cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane este esențială pentru reducerea vulnerabilităților în rândul persoanelor aflate la risc de a ajunge victime ale acestui fenomen. La nivelul populației, există permanent o nevoie de informare cu privire la necesitatea abordării unei conduite preventive, iar prezenta campanie este unul dintre instrumentele care vine în întâmpinarea acestor nevoi. Fiind un fenomen extrem de complex, cu cauze și implicații în diverse domenii ale vieții sociale, traficul de persoane nu poate fi contracarat decât prin efortul conjugat al instituțiilor statului și societății civile. Acest mod de abordare este singurul în măsură să asigure luptei anti-trafic coerența și eficiența pe care ne-o dorim cu toții.”, a declarat directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Natalia-Elena Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, crede că este nevoie de implicarea constantă a autorităților pentru a-i face pe tineri să conștientizeze riscurile consumului de droguri.

Această campanie va continua, urmând ca la nivelul fiecărui județ să se organizeze întâlniri cu tinerii din sistemul de protecție specială.

Dana PĂUNE

Despre autor