Ca în fiecare an, vinu-a curs de “Zerezan”

Membrii asociaţiei româno-bulgară, cunoscută sub numele de “Zerezan”, au ridicat la nivel de colaborare relaţiile de prietenie între cele două ţări România şi Bulgaria, astfel că de opt ani de zile, la Alexandria, dar şi în alte localităţi riverane fluviului Dunărea se sărbătoreşte “Zerezanul”, eveniment închinat Sfântului Trifon protector al viilor, marcându-se totodată şi începerea lucrărilor la viţa de vie.
Sărbătorit pe data de 01 februarie, anul acesta “Zerezanul” a ajuns la cea de a VIII-a sa ediţie fără întrerupere.
Evenimentul a debutat la Clubul Pensionarilor din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, în prezenţa oficialităţilor locale din Alexandria, Svisthov şi Belene, membrilor asociaţiei româno-bulgare, producători de vinuri din Alexandria şi alte personalităţi. La eveniment fiind prezenţi şi reprezentanţi ai ambasadei Bulgariei în România, prin prezenţa adjunctului ambasadei, doi consilieri ataşaţi şi deputatul Nicolae Mircovici.
În deschidere Victor Drăguşin primarul municipiului Alexandria, vizibil emoţionat şi cu un zâmbet larg, a făcut câteva precizări cu privire la semnificaţia şi importanţa acestei sărbători, salutând totodată prezenţa oaspeţilor bulgari. Cu această ocazie primarul a subliniat faptul că astăzi (n.r. ieri) va fi o zi de bine în care vom petrece, nu vom depune coroane.
Tot cu această ocazie primarul Drăguşin nu a uitat să treacă în revistă şi anumite proiecte propuse pentru perioada următoare.
Şi pentru că s-a adus vorba de proiecte de viitor, edilului şef al Alexandriei i s-a propus să construiască o troiţă, pe deal în capul viilor, acolo unde an de an, au loc slujbele de stropire a viilor cu apă sfinţită.
Cu o deschidere debordantă Victor Drăguşin a promis că va reflecta asupra acestui “amendament” şi va face toate demersurile.
Spre finalul întâlnirii de la Casa de Cultură a venit şi rândul reprezentanţilor bulgari de a-şi exprima bucuria întâlnirii prilejuite de acest eveniment.
Următorul moment al întâlnirii a fost fotografia de grup din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria, după care oaspeţii bulgari au fost invitaţi la un act de cultură marcat prin vernisarea unei expoziţii de grafică şi lansarea unei cărţi în cadrul celei mai moderne Galerii de Arte din Alexandria.
Deplasarea pe deal, la capul viilor, acolo unde s-au sfinţit podgoriile, a fost următorul moment mult aşteptat de fiecare dintre invitaţi, care după slujba religioasă, aceştia au petrecut conform tradiţiei.

Mirel MANAFU