Bursele de cereale, doar la stadiul bunelor intenţii

Terminalul Bursei Române de Mărfuri din Alexandria n-a funcţionat niciodată
Considerată multă vreme a fi unul dintre importanţii grânari ai Europei, România a avut în perioada interbelică una din cele mai active burse de cereale în portul Brăila, acolo unde, zice-se, se stabilea preţul european al grâului. Odată cu renunţarea la economia centralizată, în cadrul căreia preţul produselor agricole valorificate la export era cu mult sub valoarea reală, din dorinţa de a se aduce valută în ţară, fermierii şi-au pus mari speranţe în organizarea unor burse de cereale prin care să-şi vândă grânele la preţuri competitive. Din păcate, datorită sprijinului ca şi inexistent ce trebuia să vină în acest sens de la Guvernele care s-au perindat în ultimii 20 de ani la conducerea României, dar mai ales datorită firmelor multinaţionale care stăpânesc piaţa agricolă românească, acestea “jucând” preţurile conform propriilor interese, la această dată în ţara noastră nu există nici-o Bursă de Cereale. O astfel de sarcină a fost asumată cu mulţi ani în urmă de către conducerea Bursei Române de Mărfuri, din Bucureşti, între punctele de tranzacţionare a mărfurilor, inclusiv a cerealelor, din ţară aflându-se şi Terminalul de la Alexandria, organizat cu sprijinul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Teleorman.
Realitatea demonstrează că la Bursa Română de Mărfuri tranzacţiile cu produse agricole aproape că nu există, ceea ce face ca onor conducerea respectivei instituţii să solicite sprijinul Guvernului, un protocol cu Ministerul Agriculturii putând “să impulsioneze” oferta de produse agricole.
“Produsele agricole se tranzacţionează sporadic la Bursa Română de Mărfuri. Autorităţile, respectiv miniştrii Agriculturii, au anunţat la începutul mandatului că vor să personalizeze o bursă agricolă. Dincolo de declaraţii, nu s-a întâmplat nimic. Procesatorii deplâng modul în care se derulează comerţul cu produsele agricole. Statul român se plânge de piaţa neagră din zona agricolă. Dacă, individual, actorii implicaţi nu au reuşit, înseamnă că ar trebui să lucreze împreună. Este un nou efort, avem discuţii cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru semnarea unui protocol care să angajeze şi ministerul şi Guvernul”, afirmă preşedintele B.R.M., Septimiu Stoica.
Cât despre înfiinţarea unor Burse de Cereale regionale acestea au rămas doar la stadiul de intenţii. După mai multe încercări nereuşite de înfiinţare a unor Burse de Cereale în oraşele port la Dunăre, precum Brăila, Galaţi sau Constanţa, totuşi prima bursă de cereale e posibil să funcţioneze din toamna acestui an la Corabia. În acest sens, autorităţile locale au anunţat că la Corabia au început lucrările de construcţie a unei clădiri cu o suprafaţă de peste 1.000 mp, unde va fi amenajat un sediu administrativ şi un laborator pentru certificarea calităţii cerealelor. În plus, vor fi realizate căi de acces, jardiniere şi rampe de încărcare-descărcare. Valoarea proiectului se ridică la 8,6 milioane de lei. Din valoarea totală a proiectului 2,7 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, contribuţia Guvernului este de 419.153 lei, iar cea a Consiliului Judeţean este de 4.889.374 lei. Înfiinţarea unor burse de tranzacţionare a grânelor în marile zone cerealiere ale ţării ar da posibilitatea fermierilor să nu-şi mai vândă producţiile prin intermediul samsarilor, ci să-şi valorifice mărfurile agricole la preţuri competitive, în consens cu principiile economiei de piaţă.

George ZAVERA