Brazii din import, ieftini și frumoși, la concurenţă cu cei din România!
Brazii și-au făcut apariția în Piața din Alexandria. Primi comercianţi cu brazi au venit încă de la începutul acestei săptămânii. Din păcate prețurile erau ștințifico-fantastice, 600 lei pentru un brad. Între timp și-au făcut apariția mai mulți comercianți, iar prețurile au intrat cât de cât în normal.
Primii pomi de Crăciun au ajuns şi în piaţa centrală din Alexandria. Cu 100 de lei se poate cumpăra un brad de un metru. Brazi la ghiveci găsiți în unele hipermarketuri din oraș, la prețuri cuprinse între 80 și 100 lei. Iar după trecerea sărbătorilor aceştia pot fi plantaţi în faţa blocului sau în curte. Aceasta este o alegere mai prietenoasă pentru mediu şi mai rentabilă pentru cei care vor să folosească bradul mai mulţi ani.
Pentru a face acest lucru trebuie însă să ţinem cont de mai multe aspecte. În primul rând, în care vă alegeţi un brad în ghiveci treceţi mâna peste o creangă şi dacă observaţi că mai mulţi pini cad, înseamnă că trebuie să vă orientaţi către un alt exemplar.
De asemenea, luaţi în calcul şi faptul că un brad înalt este mai sensibil la replantare decât unul scund. Înălţimea optimă a unui brad în ghiveci se situează între 150 şi 180 de cm. Specialiştii silvicultori precizează că nu este recomandat să păstraţi în casă un brad în ghiveci pentru o perioadă de timp mai mare de 10 zile.
Odată achiziţionat, bradul în ghiveci va trebui depozitat într-un loc ferit de temperaturile reci de afară, dar şi de temperaturile ridicate din casă, pentru ca tranziţia de la frig la cald să se facă treptat. În caz contrar, acesta riscă să moară. Dacă vreţi ca după sărbători să-l replantaţi trebuie ales locul în care se va face replantarea înainte de apariţia îngheţului. Apoi, se va săpa groapa (de o lăţime cel puţin dublă comparativ cu diametrul rădăcinii bradului), se va umple cu apă până la jumătate, după care, în momentul în care pământul a absorbit toată apa, groapa se va acoperi cu fân, pentru a o feri de îngheţ.
După sărbători, pentru a planta bradul trebuie să aşteptăm o zi ceva mai caldă. Este recomandat ca plantarea acestuia să se facă după 1 martie. Însă, până în acel moment, bradul trebuie aclimatizat. Nu îl scoatem direct afară, ci ar fi indicat să-l depozităm pentru o perioadă într-un garaj sau într-un loc ferit de căldură, dar şi de frig, astfel încât tranziţia să se facă treptat.
Cu siguranţă că majoritatea alexăndrenilor, dar şi a teleormănenilor, în general, îndeosebi a celor ceva mai în vârstă, vor renunţa la obiceiul de cumpăra şi împodobi în propriile case minunatul brad de Crăciun, din cauza preţurilor extrem de mari cu care aceştia se vând.
Puţinii bani de care dispun folosindu-i pentru asigurarea minimului necesar de bucate specifice sărbătorilor de iarnă.
C. DUMITRACHE