Bombă de aruncător, descoperită la Balta Sărată

Muniţiile neexplodate continuă să fie descoperite pe teritoriul judeţului nostru, din fericire pentru cei care au avut astfel de experienţe, ridicarea muniţiilor făcându-se în cea mi mare siguranţă conform regulilor de strictă securitate.
Astfel în ziua de miercuri 20 martie a.c., Mirel I., din comuna Crângeni, sat Balta Sărată, în timp ce căuta fier vechi la groapa de gunoi a localităţii sale, a descoperit o bombă de aruncător. În cel mai scurt timp posibil acesta a solicitat pe numărul unic de urgenţă 112, în jurul orelor 11.47, intervenţia echipei pirotehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman.
Astfel, pirotehniştii unităţii au efectuat misiunea de identificare, cercetare, ridicare şi transportare a muniţiei fără a fi înregistrate pagube materiale sau victime omeneşti.
Potrivit informaţiilor furnizate de echipa pirotehnică, în anul 2012, pe raza judeţului Teleorman au fost descoperite aproximativ 30 de kg de muniţie neexplodată, fiind executate 15 misiuni pirotehnice, cu precădere în sezonul de primăvară, iar în anul 2013 aceasta fiind a doua misiune de acest fel.
Cu această ocazie, ofiţerii din cadrul serviciului pirotehnic, reamintesc cu această ocazie cetăţenilor care descoperă elemente de muniţie neexplodată să respecte anumite măsuri de protecţie şi anume: să nu transporte sau să introduc muniţia în diferite încăperi sau locuinţe; să nu comercializeze muniţii în agenţiile de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
De asemenea se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea acestora în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea cu fierăstrăul, sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente şi nu în ultimul rând folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
Iar persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe imediat organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la numărul unic de urgenţă 112.

Mirel MANAFU