BJ „Marin Preda” Teleorman: „Gala Galaction- 140 de ani de la naștere”

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman a organizat marți, 16 aprilie 2019, începând cu ora 11.00, la Sala de lectură, expoziția tematică din fondul propriu de carte, „Gala Galaction- 140 de ani de la naștere”.

Expoziția își așteaptă vizitatorii până pe 19 aprilie 2019.

Gala Galaction, pe numele său adevărat Grigore Pișculescu, s-a născut la data de 16 aprilie 1879 în comuna teleormăneană Dideşti. Cunoscut publicului larg mai mult pentru creaţiile date literaturii române, Gala Galaction a fost preot ortodox şi profesor universitar de religie. El este cel care a realizat traducerea Sfintei Scripturi.

Preot ortodox, scriitor, traducător, teolog, nuvelist, eseist şi jurnalist, Gala Galaction este o figură aparte în literatura română, activitatea sa, de-a lungul celor 82 de ani de viaţă, împărţindu-se între cariera preoţească şi talentul literar deosebit.

Opera sa de prozator cuprinde, în principal, nuvele, povestiri (cele mai cunoscute fiind „Clopotele din Mănăstirea Neamțu”, „De la noi, la Cladova” , „La Vulturi!”, „Caligraful Terțiu”) și romane („Roxana”, „Papucii lui Mahmud” , „Doctorul Taifun ”, „La raspântie de veacuri”).

Cornelia RĂDULESCU