Biserica Sfântul Ioan Cel Milostiv, un vis devenit realitate

Într-o perioadă de criză, în care la nivel naţional zeci de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, iar alţii îşi fac provizii, trăind cu frica zilei de mâine, fiind mult mai responsabili atunci când este vorba de cheltuirea ultimului bănuţ din buzunar, alţii au curajul să promită că vor ridica o biserică, chiar aici la Alexandria capitala judeţului Teleorman, unde unele construcţii din centrul oraşului au rămas în paragină, iar alte biserici au rămas neterminate.
Acesta este şi cazul preotului Alexandru Ştefăniţă Zăbavă în vârstă de 45 de ani, care şi-a pus încrederea în Dumnezeu, şi s-a apucat să clădească o biserică. Şi cum era firesc, mai întâi a cumpărat locul.
Auzind de această minune, am fost receptivi la acţiunile preotului Alexandru, aşa că, în urmă cu mai bine de un an de zile, mai exact pe la jumătatea lunii octombrie, anunţam în paginile ziarului nostru, faptul că în zona blocurilor 706, la intrare în municipiul Alexandria, în apropierea unui supermaket al cărui nume aste un brand, că s-a sfinţit locul unde, un preot urma să ridice o biserică.
La evenimentul respectiv, au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi şi locuitori ai zonei, care s-au arătat încântaţi de ridicarea unui locaş de cult, chiar în acea zonă.
Preotul a afirmat printre altele că din primăvara anului 2013, atunci când vremea va permite, vor demara şi lucrările la biserica ce urma să se numească “Sfântul Ioan Cel Milostiv”.
Dar de la vorbe şi până la fapte e cale lungă, mai ales în aceste vremuri.
Un lucru interesant, pe care preotul l-a afirmat, cu ocazia sfinţirii locului, a fost legat de faptul că biserica se va construi sub pământ, afirmaţie care ne-a ridicat un mare semn de întrebare şi totodată ne-a făcut curioşi cu privire la acest proiect despre care acesta nu spunea foarte multe lucruri, ocolind cu diplomaţie detaliile.
Dar iată că acum, la un an de la sfinţirea locului, am fost contactaţi telefonic de preotul Alexandru Zăbavă, acesta invitându-ne să luăm parte la hramul bisericii “Sfântul Ioan Cel Milostiv ”, biserică construită, după cum însuşi preotul afirma: “sub pământ”.
Ajunşi la faţa locului, am avut ocazia să vedem minunea.
Biserica încă nu era terminată, dar printre schele şi materiale de construcţii se auzeau acordurile unei slujbe religioase, care veneau practic din pământ.
Ne-am apropiat, am coborât o scară îngustă şi am pătruns în interiorul bisericii, acolo unde slujba era oficiată de trei preoţi printre care şi părintele Alexandru Zăbavă.
La slujbă erau prezenţi câteva zeci de credincioşi, atâţia cât puteau să încapă în sfânta biserică.
Se pare că lucrările au demarat exact după cum ne povestea preotul, în urmă cu un an de zile, proiectul fiind sprijinit pe parcurs din contribuţiile credincioşilor, ale oamenilor înstăriţi şi din anumite contribuţii cărora li se spune în limbajul bisericesc danii.
Ca element de noutate, lângă acest locaş de cult se intenţionează şi construirea unui cămin de bătrâni. Însă despre acest proiect vom aminti la momentul oportun.

M.M.