Birouri parlamentare în Palatele Administrative, o practică curentă

Aprobarea în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Teleorman a transformării biroului fostului preşedinte al Instituţiei în „birou parlamentar” a stârnit o furtună într-un pahar cu apă. Şi asta pentru că beneficiarul acestei înlesniri este tot Liviu Dragnea, actualmente deputat şi viceprim-ministru. Cârcotaşul a fost consilierul PDL Florin Neagu, reprezentanţii ARD votând toţi împotriva proiectului de hotărâre, fără efect însă, pentru că USL deţine o majoritate zdrobitoare în acest for.
Cel care l-a contrat pe Neagu a fost chiar preşedintele interimar, Adrian Ionuţ Gîdea, posibilul beneficiar al spaţiului după alegerile din 3 februarie, care a subliniat că în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare „avem obligaţia să asigurăm spaţii pentru desfăşurarea cabinetelor parlamentare. Pe lângă spaţiu, legea mai prevede că avem obligaţia să asigurăm şi mobilierul necesar desfăşurării în condiţii corespunzătoare a activităţii unui parlamentar.”
Într-adevăr, Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, la articolul 39, alineatul 1 stipulează că „Autorităţile publice locale şi prefecturile sunt obligate să sprijine organizarea şi funcţionarea birourilor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor prin asigurarea de spaţii pentru sedii, procurarea mobilierului necesar, inclusiv prin împrumut de folosinţă sau închiriere.”
Şi asta pentru că în conformitate cu HG 706/1994 palatele administrative din municipiile reşedinţă de judeţ, trecute în proprietatea statului în urma Decretului lege nr. 30/1990 sunt bunuri proprietate publică de interes naţional şi trec în administrarea prefecturilor.
Aşa că amenajarea unui birou parlamentar în Palatul Administrativ, în partea alocată Consiliului Judeţean, n-ar fi trebuit să producă atâtea valuri. Mai ales că în situaţia lui Liviu Dragnea se află mulţi parlamentari. De exemplu, fostul senator de Teleorman Şerban Mihăilescu, ales în această legislatură de botoşăneni, şi-a amenajat biroul parlamentar în cădirea prefecturii, alături de alţi doi parlamentari. Tot în prefectură şi-au amenajat birourile parlamentare şi cei patru senatori de Suceava, care reprezintă diverse formaţiuni politice. Sunt numeroase cazurile în care birourile parlamentare sunt amplasate în primării, dacă există spaţii disponibile şi adecvate acestei activităţi, administraţiile locale putând pune la dispoziţie şi mobilierul necesar.
Nu locul în care sunt amplasate birourile parlamentare ar trebui să fie „prilej de vorbe şi ipoteze”, ci modul în care este el folosit de parlamentarul respectiv. Dacă titularul şi personalul auxiliar fac din biroul parlamentar o oază de speranţă pentru cetăţenii din colegiu, dacă reprezintă o punte de legătură între legislativ şi cetăţeni, ale căror probleme pot deveni subiect de dezbatere parlamentară şi de proiect legislativ, pe nimeni nu mai interesează faptul că biroul e amplasat într-o instituţie publică sau într-un spaţiu închiriat.
Să sperăm că răspunderea guvernamentală se va împleti fericit cu cea de parlamentar şi Liviu Dragnea va răsplăti încrederea teleormănenilor.

C.O.