Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman: „E carte, e film la bibliotecă”

Astăzi, 13 februarie 2018, începând cu ora 10,00, Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman organizează prima proiecție de film din acest an, din cadrul proiectului cultural „E carte, e film la bibliotecă”.

Acest proiect cultural propune în fiecare an un titlu din literatura română și unul din literatura universală, după care au fost realizate ecranizări de succes.

Scopul lui este acela de a promova valorile culturale românești și străine, de a diversifica serviciile oferite de bibliotecă, dar și de a atrage cititorii.

Ediția din acest an debutează cu proiecția filmului „Dincolo de pod”, inspirat de romanul „Mara”, scris de Ioan Slavici, de la a cărui naștere s-au împlinit pe 18 ianuarie 2018, 170 de ani.

Ioan Slavici, scriitor, jurnalist, pedagog și membru corespondent al Academiei Române, a fost considerat de criticul George Călinescu un observator excelent al mediului rural, oferind, prin scrierile lui, o frescă a moravurilor și comportamentului oamenilor.

În deschiderea manifestării culturale, alături de câteva repere bibliografice, vor fi prezentate într-o microexpoziție câteva din scrierile lui Ioan Slavici: „Mara”, „Moara cu noroc”, „Popa Tanda: nuvele și povești”, „Basme”, „Zâna zorilor și alte povești”, „Proze”, „Teatru”, „Românii de peste Carpați”, „Amintiri”.

Va urma proiecția filmului „Dincolo de pod”, avându-i ca protagoniști pe Leopoldina Bălănuță, Maria Ploae, Mircea Albulescu, Irina Petrescu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florin Zamfirescu și Monica Ghiuță.

În filalul manifestării va avea loc o dezbatere având ca subiecte filmul și cartea după care a fost realizat.

Evenimentul se va desfășura în Centrul de Formare al Bibliotecii Județene „Marin Preda”, fiind realizat în colaborare cu Centrul socio-cultural Femina 2005.

Cornelia RĂDULESCU