Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman: Conferința națională „Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească”

În data de 14 decembrie 2018 a avut loc, la Târgu Mureș, conferința națională pentru bibliotecari „Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească”.

Organizată de Asociația BMV (Barză, Viezure, Mânz) în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Consiliul Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” București, conferința, desfășurată la Palatul Culturii din Târgu Mureș, la sediul Bibliotecii Județene Mureș, s-a adresat bibliotecilor publice din România și și-a propus să aducă în prim plan rolul cărții și al bibliotecilor de-a lungul ultimei sute de ani.

Programul conferinței a debutat cu discursuri de deschidere din partea organizatorilor, respectiv a Ruxandrei Runtag de la Asociația BMV, dar și a lui Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

În prima parte au susținut prelegeri: dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș-„Marea Unire în cărțile și documentele vremii ” (au fost abordate teme precum comunitățile care s-au creat în jurul cărților în perioade de restriște ale României, modul în care cuvântul scris a influențat și a ajutat la păstrarea și la transmiterea către generațiile viitoare a memoriei și identității naționale din timpul Marii Uniri, cărțile-document din bibliotecile românești referitoare la Marea Unire) și dr. Cosmin Popa, cercetător științific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București-„Centenarul Marii Uniri. Bilanțul unui veac de istorie” (incursiune în ultimii 100 de ani din istoria României, pornind de la intrarea României în Primul Război Mondial, reîntregirea teritorială, rolul regalității în înfăptuirea Marii Uniri, tratatul de Pace de la Paris, până la evenimentele care au urmat actului de la 1918, al Doilea Război Mondial și perioada contemporană).

Cea de-a doua parte a cuprins prelegerea lui Ion Bogdan Lefter, poet și eseist, critic și istoric literar, „Povestea literaturii române în 100 de ani”, celor prezenți vorbindu-li-se despre rolul scriitorilor, al cărților și al bibliotecilor în traversarea unor perioade-cheie din ultimul secol de istorie a românilor.

La finalul conferinței, bibliotecarii au fost invitați să viziteze Biblioteca Teleki-Bolyai, prima bibliotecă publică din România, unică în țară prin prisma colecțiilor pe care le deține (67 de incunabule din cele 40.000 de volume achiziționate de contele Teleki la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea), îmbogățită de-a lungul timpului cu fonduri de carte și documente provenite din mai multe biblioteci tradiționale sau particulare transilvănene.

În cadrul conferinței, fiecare bibliotecă județeană, implicit și Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, a primit din partea organizatorilor, cu titlu gratuit, un fond de carte românească, constând în albume și atlase istorice, albume de artă românească, cărți istorice pentru copii și tineri, cărți semnate de autori români clasici, în valoare de aproximativ 700 euro.

Bibliotecile teleormănene au fost reprezentate la conferință de Nicoleta Alexe și Valentina Pașa, bibliotecare la Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman și Tatiana Gemălescu, bibliotecar la Biblioteca comunală Tătărăștii de Jos.

Cornelia RĂDULESCU