Bărbat cercetat pentru braconaj piscicol

Braconajul piscicol, în atenţia poliţiştilor teleormăneni. Bande organizate de oameni fără nici un Dumnezeu au secătuit râurile de podoaba lor cea mai preţioasă, peştele. Cererea e mare, preţul e bun, aşa că piraţii apelor atacă şi amenajările piscicole în care proprietarii investesc în populare, hrană, întreţinere şi pază, dar se aleg de multe ori cu producţia dijmuită drastic de braconieri, care au devenit violenţi şi dotaţi cu arme albe şi maşini de teren puternice sunt greu de combătut şi au şanse mari de scăpare când sunt surprinşi asupra faptului.

Dar şi atunci când sunt prinşi şi aduşi în faţa autorităţilor, cu probe materiale cu tot, scapă ca ţiparul printre degetele Parchetului, şi rareori ajung în faţa instanţei. Din păcate, chiar şi atunci când ajung la judecată sunt achitaţi sau primesc pedepse blânde în raport cu gravitatea faptelor.

În urmă cu 7 ani, o tentativă de braconaj pe una dintre bălţile din apropierea Alexandriei, zădărnicită de paznici, a ţinut prima pagină. Mai ales că unul dintre paznici a fost la un pas de moarte, după ce a fost lovit de un braconier cu cuţitul în zona gâtului.

Poliţia a întocmit un dosar penal , cu probe evidente şi martori, urmând ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria să-şi facă treaba. O treabă făcută însă de mântuială, pentru că braconierii n-au păţit nimic. Au primit pedespe cu suspendare

Probabil că atitudinea blândă a procurorilor are alte explicaţii decât cele care circulă prin „gura târgului”. Şi anume, dedulcirea la saramura de crap şi la pana de somn la teflon. Dar, mai ştii? De multe ori gura păcătosului adevăr grăieşte.

Oricum, fie că e vorba de cumpărarea voinţei, fie de lipsă de profesionalism, un lucru este cert: când autorităţile nu-şi datoria, răul proliferează.

Ca dovadă, în urmă cu o lună, un grup de braconieri a încercat din nou să dea atacul la aceeaşi baltă. Hoții n-au fost încă prinși, dar poliția a început să se implice mai mult în asemenea acțiuni.

În ultimele zile, polițiștii teleormăneni au organizat acțiuni pe linie de braconaj piscicol. Cu acest prilej a fost depistat în trafic, pe DJ 653, pe raza comunei Dracea, un bărbat în vârstă de 39 ani din comuna Țigănești, în timp ce deținea în autoturismul său cantitatea de 47 kilogramepește din specia “fitofag”

Bărbatul nu a putut prezenta nici un document legal, iar întreaga cantitate de pește a fost ridicată și predată D.S.V. Teleorman, în vederea distrugerii de către aceștia.

În cauză s-a întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “deținerea / transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, icrelor ori produse din pește”, urmând a se propune soluție prin Parchet.

Pe vremuri, în România, peştele era considerat „mâncarea săracului”. După revoluţie, nepăsarea autorităţilor a făcut ca braconajul să înflorească iar peştele a devenit trufanda. Pentru că legea pieţei e cinică. Cu cât cererea e mai mare iar oferta mai mică, cu atât marfa respectivă, în speţă peştele, e mai scumpă.

C. DUMITRACHE