Azi se încheie dezbaterea publică privind certificatele de producător

Pe pagina de web a Ministerului Agriculturii este postat, pentru dezbatere publică, proiectul de act normativ care stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii pentru a putea să vândă în pieţe.
Până la sfârşitul acestui an, persoanele fizice care vor dori să-şi vândă produsele în pieţele agroalimentare, vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, şi de un carnet de comercializare a produselor agricole la care se adaugă un card de acces, fără de care nu poţi să ai un loc la tarabă. Şi, apropos de tarabe, jumătate din cele existente în fiecare piaţă, vor trebui să fie ocupate în mod obligatoriu de producătorii direcţi.
Un astfel de card va conţine informaţii privind locul de producţie, numele producătorului şi va certifica faptul că acesta respectă bunele practici agricole.
Pentru că aceste carduri să poată fi utilizate în toate pieţele din ţară, în toate punctele de vânzare vor exista cântare ce au afişaj electronic, ca cele din supermarketuri, care vor dispune de un cititor de card.
Dacă certificatul de producător va atesta doar faptul că deţinătorul este legumicultor sau horticultor, deţine teren şi produce diverse legume, fructe sau verdeţuri, dar şi animale, păsări şi produse din carne, documentul care permite persoanelor fizice să vândă în pieţe este “Carnetul de comercializare”. Acesta va fi emis în trei variante, unul pentru horticultori, unul pentru agricultori şi unul pentru cei din sectorul zootehnic.
Carnetele de comercializare a produselor vor fi prevăzute cu serii alcătuite din şase cifre. Primele trei cifre vor reprezenta indicativul, iar ultimele trei, de la 001 la 999 vor indica ordinea în care au fost eliberate carnetele de comercializare.
Documentul menit să scoată de pe piaţă samsarii este certificatul de producător. Certificatele vor fi asigurate de către consiliile judeţene şi Consiliul general al Municipiului Bucureşti, ele fiind apoi distribuite, la cerere, către unităţile administrative din teritoriu.
Producătorii vor putea să intre în posesia certificatelor de la primăriile din ţară, dar, atenţie, atestarea lor profesională va fi realizată de structuri teritoriale de consultă agricolă.
Primăriile ori administraţiile pieţelor care nu organizează spaţii speciale pentru producătorii agricoli persoane fizice, amenda va fi cuprinsă între 15.000 şi 20.000 lei.

Mirel MANAFU