Azi, câteva sute de funcționari ai APIA vor protesta la București!

Câteva sute de funcționari din întreaga țară ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor fi prezenți azi, 29 noiembrie, pentru a protesata în fața Guvernului! Au ales ziua de miercuri pentru că, de obicei, este ziua în care are loc ședința Executivului. Solicitarea pentru admiterea susținerii protestului, trimisă Primăriei Capitalei, încă de pe data de 23 noiembrie 2017, se pare că încă nu a primit un răspuns oficial, dar funcționarii APIA din teritoriu sunt deciși să participe la protestele prin care solicită salarii identice cu cele ale funcționarilor de la Centru și nicidecum scăderea valorii salariilor nete, așa cum reiese din aplicarea Legii salarizării, intrată în vigoare în acest an.

Reamintim faptul că după mai multe zile de proteste la Centrele APIA din întrega țară, funcționarii APIA au hotărât să protesteze la București, astfel că aproape 500 de angajați ai APIA au pichetat pe data de 22 noiembrie Ministerul Agriculturii, însă răspunsul primit de la conducerea instituției nu a fost de natură să-i mulțumească pe protestatari. Neîmpăcându-se cu o asemenea situație, o zi mai târziu, respectiv pe pe 23 noiembrie, conducerea Federației Naționale a Sindicatelor APIA, prin Cartel ALFA, unde este membră, a depus la Primăria București o solicitare pentru admiterea organizării unui protest de amploare, în fața Guvernului României, pe data de 29 noiembrie 2017.

“Comisia din Primăria Capitalei care aprobă desfășurarea protestelor nu s-a întrunit, din câte am înțeles de la colegii din Cartel ALFA. Bogdan Hossu mi-a spus că, potrivit legii, primăria trebuia să răspundă la solicitare în 48 de ore și din moment ce nu s-a dat niciun răspuns în termenul legal, se consideră că protestul este aprobat. O să venim 1.000 de angajați la București, să protestăm pentru că nu este rezolvată nici acum problema scăderii salariilor odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, a declarat Octavian Mateescu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

La București, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură protestează pentru că le vor scădea salariile de la 1 ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Ei cer să le menținute salariile actuale și săfie aliniate la grila salariilor de care beneficiază funcționarii din Aparatul Central APIA și care au toate șansele să crească de la 1 ianuarie 2018 cu sporul acordat funcționarilor care gestionează fonduri europene.

Angajații Centrului Județean Teleorman al APIA, asemenea salariaților APIA de la toate centrele județene din țară, au început protestele spontane în urmă cu două săptămâni. Pentru câteva ore, pe rând, angajații au întrerupt lucrul și au ieșit cu pancarte în fața sediului. Protestele au fost reluate a doua zi după pichetarea Ministerului Agriculturii. Câțiva dintre funcționarii Centrului județean Teleorman al APIA vor fi prezenți azi la București, pentru a participa la proteste.

George ZAVERA