Avem sportivi, avem şi rezultate, dar ducem lipsă de spaţii de antrenament
“Primi paşi în tenis” este un proiect iniţiat de Federaţia de Tenis şi Ministerul Educaţiei Naţionale, născut în urma unui protocol de colaborare, care are drept scop, promovarea tenisului în rândul elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani, prin sport, selecţie, pregătire şi realizare de competiţii sportive.
Prin acest protocol, Federaţia Română de Tenis îşi propune, continuarea proiectului “Născuţi pentru tenis”, prin care se urmăreşte creare a unei baze solide de selecţie a copiilor şi juniorilor mici pentru obţinerea de performanţă în tenis prin implicarea unui număr de minim două cluburi din fiecare cele 19 municipii de judeţ neimplicate în prima fază a proiectului, şi care să acopere un minim de 60 de şcoli, la nivel naţional.
Printre oraşele implicate în acest proiect, se află şi Alexandria.
În prima fază a proiectului, s-a trecut la identificarea celor trei unităţi de învăţământ, conform protocolului, în care să fie aplicat proiectul. În speţă, a fost vorba de Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” şi Şcoala Gimnazială Nr.5 Alexandria. Aici activităţile de selecţie a copiilor dornici să practice acest sport şi care au demonstrat că au şi talent, s-au desfăşurat în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie.
Copiii s-au arătat foarte încântaţi de practicarea tenisului, mai ales că, totul s-a făcut ca la carte, după cum ne spune Costina Piperea directorul Clubului Sportiv Şcolar: “Copiii au fost foarte încântaţi, pentru că s-au montat filee, banere şi toate cele necesare, mingi rachete adecvate ca mărime vârstei lor, coşuri de mingi şi alte stative din recuzită. Antrenorul de tenis care se va ocupa de pregătirea elevilor este Florin Nedelcu. Iar în ceea ce priveşte finanţarea, de acest aspect, se ocupă Federaţia.”
Dar ce păcat, că avem atâţia copii sportivi care vor să facă performanţă, au cu ce, dar care nu prea au unde. Mă refer aici, la spaţiu.
Una din principalele probleme cu care se confruntă Clubul Sportiv Şcolar, după cum ne explică directorul Costina Piperea, este lipsa spaţiilor în care micii sportivi să poată să se antreneze, în mod regulat pentru a putea obţine performanţă.
“Noi neavând o sală de sport, avem o mare problemă. Cea din zona PECO, pe care ne-o pune la dispoziţie primăria, este insuficientă, mai ales atunci când este vorba de sportul de echipă. Principala problemă care ni se ridică atunci când apelăm la vreuna din sălile de sport din cadrul unităţilor de învăţământ, este legată de consumul de curent, după care apare şi refuzul.
Este clar, că nu poţi face performanţă cu elevi care se pregătesc doar de două ori pe săptămână. Performanţa şi rezultatele bune, se obţine numai atunci când antrenamentele se fac zilnic”
Ţinând cont de faptul că energia electrică consumată la nivelul unităţilor de învăţământ este achitată de primărie, singura speranţă stă în descentralizare.
Atunci când Clubul Sportiv Şcolar va trece în parohia Primăriei Alexandria, primarul Victor Drăguşin va avea un cuvânt de spus în acest sens, iar sportivii noştri din cadrul CSS Alexandria vor avea unde să se antreneze, pentru a obţine performanţă şi pentru a aduce onoare municipiului Alexandria.
M.M.