Autorizațiile pentru securitate la incendiu, obligatorii, începând cu 1 octombrie

Până la data de 30 septembrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu ar fi trebuit să obțină acest act administrativ. În caz contrar, începând cu data de 1 octombrie, aceștia sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea autorizației de securitate la incendiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, maior Gelu Dragomir, de la începutul acestui an și până la 31 august 2017, în județul Teleorman, 50 de unități de învățământ și alte 21 de insituții publice au solicitat obținerea autorizației pentru securitate la incendiu.

Referitor la cele 50 de unități de învățământ, 5 au obținut autorizații pentru securitate la incendiu și pentru 29 de instituții de învățământ au fost emise avize. Alte 15 solicitări au fost respinse, iar una nu s-a încadrat în prevederile HG 571/2016.

În ceea ce privește cele 21 de solicitări venite din partea altor instituții publice, ISU ”A.D. Ghica” Teleorman a emis 2 autorizații și 8 avize pentru securitatea la incendiu, iar alte 5 documentații au fost respinse. Celelalte 6 solicitări ale instituțiilor publice nu s-au încadrat în prevederile HG 571/2016.

Într-un comunicat de presă al ”ISU A.D. Ghica” Teleorman este precizat că ”în conformitate cu prevederile legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000 – 50.000 lei. Categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu sunt menționate în HG 571/2016 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921 )”.

De asemenea, în comunicatul de presă este menționat că obligația solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu revine, potrivit legii, beneficiarilor/investitorilor construcțiilor.

Persoanele interesate pot verifica necesitatea obținerii actelor administrative, respectiv documentele necesare pentru eliberarea acestora, accesând platforma on line sub forma unui ghid practic, de pe site-ul ISU ”A.D. Ghica” Teleorman.

M. MEILĂ