Atenţie: nu aveţi voie cu pocnitori şi petarde nici de Revelion!

Nici în acest an nu se vor putea comercializa petarde şi pocnitori. În această perioadă, poliţiştii desfăşoară acţiuni pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale ce reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice. Oamenii legii acţionează atât pentru controlarea societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi pentru depistarea celor care încalcă regulile privind comercializarea acestui tip de produse, în zona pieţelor, târgurilor sau a centrelor comerciale.

În acest sens, poliţiştii teleormăneni au înteţit controalele pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice.

Cu acest prilej, lucrători din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au acţionat în zona centrală a municipiului Roşiorii de Vede. Aceştia au prins în flagrant o persoană în vârstă de 24 ani, din municipiul Roşiorii de Vede care oferea spre vânzare mai multe produse pirotehnice: 4500 bucăţi petarde şi mai multe baterii cu focuri.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal, iar bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Ce se poate comercializa?

Singurele permise de lege pentru comercializare sunt clasicele artificii de agăţat în pom sau de ţinut în mână. Din experienţa anterioară s-a dovedit că există cetăţeni care, contrar prevederilor legale, încearcă să achiziţioneze articole pirotehnice din categoriile celor interzise a fi folosite de către publicul larg, pentru a le utiliza în perioada sărbătorilor de iarnă.

De sărbătorile trecute, în judeţul Teleorman au fost confiscate zeci de kilograme de petarde.

În cea mai mare parte articolele pirotehnice sunt introduse în ţară din ţările vecine Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. sau chiar mai îndepărtate Spania şi Italia, acolo unde legislaţia este mai permisivă.

C. DUMITRACHE