Asistent personal, o meserie cât o viață de om
Meseria de asistent personal este mai mult decât o slujbă cu normă întreagă. Ea necesită o muncă de 24 de ore pe zi. Mulți alexăndreni care au în familie persoane cu probleme de sănătate aleg să își abandoneze vechile slujbe și chiar viața personală pentru a deveni asistent pentru omul drag. Este și cazul Stelianei Dumitrescu, o femeie care își petrece întreaga zi pentru a-și îngriji fiica ce suferă de o boală gravă, care o împiedică să se descurce singură.
O zi din viața unui asistent personal este o adevărată luptă. Cu boala, cu viața însăși și cu neajunsurile. Este și cazul Stelianei Dumitrescu, asistent personal pentru propria fiică, imobilizată la pat de mai bine de 25 de ani. Doamna Dumitrescu, ea însăși bolnavă, este nu doar mamă și asistent personal, ci și înger păzitor pentru fiica ei, Oana. Și-a petrecut mai bine de jumătate din viață prin spitale, alături de fiica sa și acum o îngrijește cum știe ea mai bine. Ziua ei se împarte între masaje și exerciții fizice și nu se termină după doar 8 ore de program.
Mila și dragostea mamei o ajută pe fiică, Oana, să treacă mai ușor peste problemele de sănătate pe care le are. Tânăra spune că boala ei necesită îngrijire permanentă, nu doar 8 ore pe zi, cât presupune o normă de muncă. De aceea, mama este cel mai bun asistent personal pe care și l-ar putea dori.
În Alexandria sunt, în acest moment, 175 de asistenți personali pentru persoanele cu handicap de grad I, majoritatea rude ale acestora.
Dincolo de grijile pe care le poartă celor pe care îi îngrijesc, una dintre cele mai mari probleme ale asistenților personali din Alexandria este sistemul subfinanțat. Un astfel de angajat câștigă, în medie, 1.200 de lei pe lună, bani insuficienți pentru a acoperi toate nevoile.
C. DUMITRACHE