Asigurații pot beneficia de medicamente imunologice compensate
Conform prevederilor art. 242 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare, asigurații beneficiază de medicamente imunologice compensate, altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății.
Medicamentele imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile, de care beneficiază asiguraţii pe bază de prescripţie medicală, cu sau fără contribuţie personală, sunt cuprinse în sublista E de medicamente compensate, Anexă la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Categoriile de populație care beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt stabilite de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 3120/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Lista cuprinzând modul de compensare pe categorii de persoane a vaccinurilor împotriva virusului gripal, pneumococic, meningococic, papilomavirus (HPV), iftero-tetano pertussis (tuse convulsivă) hepatitic B, varicelic, rujeolic, rubeolic și urlian este disponibilă pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la adresa https://cnas.ro/comunicate-presa/.
Vaccinurile se achiziționează din farmacii de către asigurați, cu compensare integrală sau parțială după caz, în baza prescripţiei medicale obținute în prealabil de la medicul de familie.
Administrarea acestor vaccinuri se efectuează de medicii vaccinatori (medici de familie, epidemiologi, de boli infecţioase, pediatri sau medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie).
Cornelia RĂDULESCU