Aproximativ 180 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

În cadrul A.J.O.F.M Teleorman funcţionează un Compartiment specializat pentru munca în Spaţiul Economic European în cadrul căruia se acordă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor o varietate de servicii gratuite, precum: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure; informare şi consiliere profesională, privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state; organizarea de burse ale locurilor de muncă la solicitarea partenerilor EURES externi.
EURES este o reţea de cooperare destinată să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European. Partenerii din reţea includ serviciile publice de ocupare a forţei de muncă, organizaţii sindicale şi patronale şi sunt coordonate de către Comisia Europeană.
Astfel că, începând cu luna ianuarie 2007, la nivelul judeţului Teleorman au fost depuse aproximativ 800 de dosare pentru a obţine un loc de muncă în Spaţiul Economic European, pentru perioada determinată, în diferite domenii de activitate.
Pentru această perioadă, prin reţeaua EURES, la nivel naţional sunt puse la dispoziţia persoanelor interesate, 177 locuri de muncă vacante.
Cea mai bogată ofertă se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi care doresc să muncească în Norvegia.
Pentru această ţară sunt disponibile 55 posturi inginer cu diverse specializări, 10 posturi mecanic auto; 10 posturi operator CNC; 5 posturi coordonator FSPO calitate şi riscuri; 5 posturi senior geofizician, în total 85 posturi, în domeniul industrial.
A doua ţară cu ofertă “bogată” este Danemarca, pentru care sunt disponibile 35 posturi culegători de posturi în domeniul agricol şi industrial.
Tot în această perioadă, sunt disponibile 12 posturi în prelucrarea lemnului şi domeniul medical pentru Slovacia. Dintre acestea 10 posturi se adresează tâmplarilor, şi numai două posturi sunt pentru medicii stomatologi.
Iar pentru Austria şi Polonia sunt disponibile câte şapte posturi de drujbist şi respectiv consultant monitorizare sisteme IT.
Este bine de precizat şi faptul că locurile de muncă oferite prin reţeaua EURES se pot modifica zilnic, în funcţie de ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European, şi sunt postate pe site-ul www.eures.anofm.ro, alături de condiţiile de aplicare şi ocupare.

Mirel MANAFU