Aproximativ 180 de locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European

Reţeaua de cooperare destinată să faciliteze libera circulaţie a lucrătorilor în Spaţiul Economic European, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, posibilitatea de a munci într-una din statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru această perioadă, oferta valabilă curinde 181 de posturi, în diverse domenii de activitate.
Persoanele interesate să muncească în afara graniţelor ţării, se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde funcţionează un compartiment în cadrul căruia se acordă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor mai multe servicii gratuite, precum: obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure; informare şi consiliere profesională, privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state; organizarea de burse ale locurilor de muncă la solicitarea partenerilor EURES externi.
Aşadar, pentru această perioadă, în Ungaria este cea mai bogată ofertă, prin cele 79 de posturi vacante în domeniile transporturi şi indistrial. Dintre acestea 75 de posturi au fost pentru şoferi de camion internaţional, şi patru posturi de ingineri în diverse specializări.
În Irlanda sunt disponibile 40 de posturi de tranşator de carne, iar pentru Spania, oferta cuprinde 20 de posturi în domeniul IT. Dintre acestea, două posturi sunt de controlor şi programator CNC; un post manager proiect; patru posturi web designer; trei posturi de analist senior şi alte zece posturi de consultant junior.
Pentru Cehia sunt vacante doar 15 posturi de şlefuitori şi pilitori.
Iar cei care vor să lucreze ca medici specialist, sau şef de şantier, trebuie să-şi stabilească domiciliul temporar în Franţa.
Pentru Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Norvegia sunt vacante câte cinci posturi. În Danemarca se caută medici specialişti, iar în Marea Britanie, asistenţi medicali.
Pentru Germania, posturile vacante se adresează persoanelor care văr să muncească în domeniul industrial şi medical. Patru posturi sunt pentru operatorii de maşini mase plastice şi un post este de asistent medical.
În Norvegia, trei posturi sunt de inginer în diverse specializări, iar două posturi sunt de bucătar preparate indiene.
Belgia este ţara în care oferta cuprinde un singur post de polizator în metal.
De menţionat faptul că locurile de muncă oferite prin reţeaua EURES se pot modifica zilnic, în funcţie de ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European.

M.M.