Aproximativ 1000 infracţiuni economico-financiare, depistate de poliţiştii teleormăneni în 2012

Aproape 500 teleormăneni au fost cercetaţi anul trecut, pentru comiterea a 967 infracţiuni de natură economico-financiare, pe linie de evaziune fiscală fiind constatate 193 fapte penale, iar la Codul Fiscal 21 fapte penale.
Dintre domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie în judeţul nostru, amintim: operaţiunile cu produse de tutun, alcool, produse agroalimentare, în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii. Astfel, s-a început urmărirea penală în 10 dosare penale pe linia producerii şi comercializării produselor din tutun, 6 dosare penale pentru evaziune fiscală cu alcool, 45 dosare penale la producerea şi comercializarea produselor agroalimentare şi 17 dosare penale în sfera construcţiilor şi materialelor de construcţii.
În ceea ce priveşte spălarea banilor, infracţiune realizată prin obţinerea de sume de bani din afaceri ilegale, anul trecut s-au înregistrat 15 fapte penale săvârşite de 22 persoane. Pentru trei dintre aceste dosare, competenţa a fost declinată către Direcţia Naţională Anticorupţie.
În domeniul corupţiei s-au declinat 117 infracţiuni de coruptie, din care 62 la Legea 78/2000, 27 – luare de mită, 17 – trafic de influenţă, 7 – dare de mită şi 4 – conflict de interese. Pentru cele 117 infracţiuni au fost deferite Parchetului 74 persoane, din care 39 cu funcţii de conducere.
Totodată s-a acţionat în sensul intensificării şi extinderii activităţilor de cercetare a faptelor cu urmări deosebite, prin prisma cuantumului prejudiciului cauzat şi a persoanelor implicate, fiind soluţionate de către efectivele specializate în combaterea infracţiunilor economice, 29 de dosare complexe cu un prejudiciu de 17.447.000 lei.

M. MEILĂ