APM Teleorman: Ziua Mondială a Zonelor Umede 2023

Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită în fiecare an în data de 2 februarie. Această zi marchează și aniversarea Convenției privind zonele umede, care a fost adoptată ca tratat internațional în 1971, unde părţile contractante se angajează să desemneze zone umede cu valoare ridicată în lista Zonelor Umede de Importanţă

Internaţională (Situri Ramsar), să folosească cu înţelepciune toate zonele umede şi să coopereze în probleme transfrontaliere.

Marcarea evenimentului crește gradul de conștientizare al oamenilor cu privire la importanța critică a zonelor umede. Zonele umede susțin biodiversitatea, 40% din toate speciile de plante și animale trăiesc sau se înmulțesc în zonele umede, acţionează ca surse de apă şi sunt cele mai mari depozite de carbon natural ale planetei.

Până în prezent, aproape 90% din zonele umede ale lumii au fost degradate sau pierdute. Pierdem zonele umede de trei ori mai repede decât pădurile.

Există o urgență de a crește gradul de conștientizare global cu privire la zonele umede pentru a opri pierderea rapidă a acestora și pentru a încuraja acțiunile de restaurare și conservare a acestor ecosisteme vitale.

În toată lumea există în prezent declarate 2471 situri Ramsar, cu o suprafaţă totală de 256.192.356 hectare. România are în prezent 20 de situri desemnate ca Zone umede de importanță internațională (situri Ramsar), cu o suprafață de 1.177.749 de hectare.

În judeţul Teleorman există 5 zone umede: Balta Suhaia, Ostrovul Gâsca, Ostrovul Mare, Confluenţa Vedea-Dunăre, Confluenţa Olt-Dunăre. Dintre acestea, Balta Suhaia şi Confluenţa Olt-Dunăre au fost declarate situri Ramsar.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman ne invită să ne alăturăm activităţilor dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede din 2 februarie 2023, recunoscută de ONU drept „Ziua Internațională”, tema de anul acesta fiind „Este timpul pentru refacerea zonelor umede”.

Mai sunt doar șapte ani până în 2030, atunci când noi trebuie să atingem Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, iar timpul este cu siguranță esențial. Deceniul ONU pentru restaurarea ecosistemelor este o oportunitate excelentă pentru noi toți de a regândi și de a schimba modul în care oamenii influențează mediul, precum și o șansă de a restabili ecosistemele vitale, cum sunt zonele umede.

Există mai multe practici bune care pot fi utilizate pentru a reface o zonă umedă și a-i recăpăta beneficiile.

În primul rând, este important să se elaboreze un plan de restaurare care să țină cont de toate aspectele ecosistemului. Acest plan ar trebui să ia în considerare vegetația, fauna sălbatică și situl în sine, să stabilească modul în care acestea se pot oferi una alteia.

De asemenea, este important să se implice comunitățile locale în procesul de restaurare.

O altă practică bună este să se abordeze cauzele degradării zonei umede. Este important să se evalueze și să se înțeleagă ce a dus la degradarea zonei umede și să se limiteze presiunile care au dus la aceasta, cum ar fi supraexploatarea apei și poluarea din agricultură, industrie și dezvoltare urbană.

Refacerea florei și faunei native este, de asemenea, o practică importantă în restaurarea zonei umede. Acest lucru poate fi realizat prin recrearea condițiilor hidrologice originale, replantarea vegetației native și reintroducerea faunei sălbatice native.

Curățarea zonelor degradate este, de asemenea, o practică importantă. Îndepărtarea oricăror resturi, gunoaie și deșeuri care s-au acumulat în zona umedă poate ajuta la îmbunătățirea calității apelor și a mediului înconjurător.

Structurarea accesului la zonele umede este importantă pentru a permite oamenilor să exploreze și să aprecieze această zonă. Acest lucru poate fi realizat prin crearea spațiilor specifice pentru accesul publicului, listarea activităților permise în zona umedă și desemnarea zonelor în care fauna sălbatică prosperă fără a fi perturbată.

Acest lucru poate ajuta la educarea și sensibilizarea publicului asupra importanței conservării zonei umede și a rolului ei în ecosistem.

Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede, APM Teleorman organizează în acest an activităţi de informare, conştientizare şi de educaţie ecologicăîn perioada 1-3 februarie 2023, în unităţile de învăţământ partenere din judeţ.

Cornelia RĂDULESCU