APIA Teleorman virează în conturile fermierilor avansul la subvenția pe suprafață

În data de 16 octombrie 2017, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului la subvenția pe suprafață aferentă anului 2017. În legătură cu demararea plăților la avansul subvențiilor cuvenite fermierilor pentru anul 2017 și modul în care se derulează efectiv acțiunea de virare a banilor în conturile fermierilor conducerea Centrului Județean Teleorman al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face precizările necesare. În informarea semnată de directorul executiv al Centrului Județean Teleorman al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Eugen Coman, se spune: “Duminică, noaptea (15/16 octombrie 2017) am dat drumul la autorizarea la plată și plata efectivă a avansului pe suprafață pentru anul 2017. Rețeaua APIA a funcționat de la miezul nopții astfel încât cei 15.966 fermieri, care au fost cuprinși în listele de avans, au putut fi preluați pe listele de plată. La APIA Teleorman s-a lucrat pentru autorizare atât la Centrul județean, cât și la centrele locale pe tot parcursul noptii de duminică și la această oră sunt autorizați 7.200 fermieri, din care 4.200 fermieri au deja transferați banii în contabilitate. Pentru diferență se lucrează în aceste zile, până la preluarea integrală pe liste a fermierilor din whitelist.

Avansurile reprezintă 70% din plata nominală pe suprafață din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

APIA trebuie să finalizeze plățile până la 30 noiembrie a.c., iar începând cu data de 1 decembrie APIA va continua să plătească toate subvențiile aferente anului 2017.

APIA Teleorman își propune ca termenul de finalizare al plății avansului să fie 1 noiembrie, fiind în măsură să autorizăm și fermierii eșantionați la controlul clasic pe teren. Controalele au fost finalizate înainte de termenul impus de Minister – 1.10.2017; de asemenea si rapoartele de control sunt operate si finalizate, astfel încât nu există nici- un impediment pentru autorizarea și a acestor fermieri odată ce vor fi cuprinsi pe whitelist.

Plățile finanțate din FEGA se vor efectua la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29 septembrie 2017 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – 4,5993 lei/euro.

Plățile finanțate din FEADR se vor efectua la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – 4,5390 lei/euro

George ZAVERA

About The Author