APIA a negociat cu băncile – Fermierii vor avea acces mai uşor la credite cu dobânzi rezonabile
Băncile vor acorda agricultorilor, în contul adeverinţelor APIA, credite cu o dobândă maximă ROBOR (rata medie a dobânzilor în lei pe piaţa interbancară) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricolă, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Plafoanele sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileşte şi comisionul încasat de bancă, de sub 1%. Nivelurile dobânzilor şi comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor plăţilor directe, cât şi pentru beneficiarii axelor I, III şi IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
”Având în vedere că agricultura beneficiază de plăţi europene şi subvenţii naţionale de peste 3 mld. euro anual, o serie de bănci şi-au manifestat interesul pentru a se implica în sectorul agro-alimentar”, se arată într-un comunicat al MADR.
APIA va încheia convenţii cu băncile interesate şi impune acestora câteva condiţii, pe lângă cele privind dobânzile.
”MADR, prin APIA, semnează în fiecare an o serie de convenţii care permit agricultorilor să obţină credite în condiţii favorabile de la bănci în contul adeverinţelor eliberate de APIA, prin care se certifică faptul că fermierii în cauză urmează a beneficia de plăţi directe, plăti pe suprafaţa din Pilonul II dezvoltare rurală, plaţi complementare directe din bugetul naţional pentru bovine, ovine şi sectorul vegetal, precum şi plăţi pentru bunăstarea animalelor.
Din acest an, în urma adoptării actului normativ menţionat se condiţionează semnarea convenţiei APIA cu o anumită banca de volumul creditelor acordate de banca în cauză, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală la care băncile în general sunt mai reticente în acordarea de credite.
George ZAVERA