Anvelopele de iarnă: ce trebuie să scrie pe cauciucurile mașinii pentru a nu fi amendat

Mulți șoferi iau în calcul montarea cauciucurilor de iarnă odată cu venirea frigului, însă puțini sunt cei care știu când trebuie să facă acest lucru.

Anvelopele speciale pentru iarnă sau cele all-season, trebuie să fie marcate cu M+S (Mud+Snow) și să aibă simbolul fulgului de zăpadă, semnificând că sunt destinate condusului pe suprafețe alunecoase.

Fiecare conducător auto cunoaște faptul că în timpul sezonului rece, trebuie să utilizeze anvelope potrivite pentru condițiile de iarnă. O.U.G 195/2002 ne obligă să avem anvelope de iarnă pe mașină în timpul sezonului rece, dar nu specifică o dată exactă la care trebuie să le montăm, contrar unor mituri răspândite.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarna, în condițiile specificate de lege, poate ajunge pana la 2.900 de lei. In plus, riști sa ramai și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarna, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 puncte-amenda), adică între 1.305 si 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot retine certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece. Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutiera.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusa prin Ordonanță Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicata în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarna nu au suferit modificări de la acel moment.

Prin urmare, daca posesorii de autovehicule respecta legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheată sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni!

Mircea OLTEANU