Antreprenorii care investesc în dezvoltarea microîntreprinderilor și imm-urilor au la dispoziție încă 325 milioane euro

Antreprenorii care au depus proiecte pentru accesarea de fonduri europene pentru investiții privind dezvoltarea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii și incubatoarelor de afaceri vor beneficia, suplimentar, de 325 milioane euro. Finanțarea se realizează din fonduri europene în cadrul POR 2014-2020 prin axa prioritară 2 – “Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”. Înainte de suplimentare, această axă avea alocată suma totală de 877,11 milioane euro, bani proveniți de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FDEAR).

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, la solicitarea StartupCafe.ro, a făcut precizările necesare privind destinația a încă 325 de milioane de euro relocate pe axa pentru firme mici si mijlocii (IMM) din Programul Operațional Regional 2014-2020.

”Alocarea financiară suplimentară pentru consolidarea competitivității IMM-urilor va fi utilizată în scopul finanțării proiectelor aflate pe listele de rezervă, depuse în cadrul Axei prioritare 2 – Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor” a POR – a informat Ministerul Dezvoltării Regionale.

Aceasta înseamnă că din noile fonduri europene nu vor fi lansate noi apeluri de proiecte, ci vor fi finanțate firmele care au depus proiecte eligibile în call-urile care au avut loc, dar care nu au primit bani din bugetul inițial alocat.

Cu acești bani se finanțează microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, printr-o serie de linii finanțate cu bani europeni, respectiv 2.1 – microîntreprinderi, 2.2- IMM, 2.1B – incubatoare de afaceri. Firmele mici și mijlocii vor putea beneficia astfel de o suplimentare de fonduri europene de 325 milioane euro prin POR, confom deciziei luate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrație Publice și Fondurilor Europene. Suplimentarea de fonduri, decisă de Comitetul de monitorizare a POR 2014-2020 s-a făcut în urma redistribuiri de fonduri în interiorul acestui program.

“Pentru consolidarea competitivității mediului de afaceri am alocat suplimentar 325 milioane euro, bani care vor susține investițiile din IMM-uri”. Firmele mici beneficiază de fonduri europene în cadrul POR 2014-2020 prin axa prioritară 2 a acestui program – “Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii”. Înainte de suplimentare, această axă avea alocată suma totală de 877,11 milioane euro, bani proveniți de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FDEAR. Cu acești bani se finanțează investiții privind construcția/modernizarea și extinderea spațiilor de producție/servicii IMM, inclusiv dotarea cu instalații, echipamente, utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii, crearea și modernizarea incubatoarelor de afaceri etc.

George ZAVERA