Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a inițiat un proiect, care poate deveni lege, prin care să se permită familiilor dispuse să gătească pentru turiști și să-i invite la masă, contracost, pentru aceasta fiind necesar să-și înregistreze bucătăriile proprii ca puncte de gastronomie locală .Astfel de afaceri familiale ar putea demara la începutul anului viitor, când orice gospodar din mediul rural îşi va putea înregistra bucătăria drept punct de gastronomie locală, un fel de mic restaurant pentru turişti.
Că să fie autorizaţi, sătenii trebuie să îşi înregistreze mai întâi afacerea la Registrul Comerţului şi să îşi racordeze bucătăria la o reţea de apă.
Vor avea voie să gătească şi să servească la masă turiștii și alte persoane care apelează la serviciile lor gastronomice doar membrii familiei care deține un astfel de punct gastronomic local, și care, obligatoriu, vor trece periodic pe la doctor pentru efectuarea analizelor care să confirme starea de sănătate.
Campania de informare la nivel naţional privind Punctele Gastronomice Locale va avea loc în perioada 25 octombrie – 30 noiembrie 2017. Campania are un dublu scop, de a aduce la cunoştinţă publicului larg detalii despre unităţile de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local. Campania de informare este coordonată de către Direcţia Generală Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul ANSVSA şi se realizează de către echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, ai Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi medici veterinari oficiali, responsabili de zonă.
Echipele respective vor organiza întâlniri, în care cei interesaţi vor fi informaţi asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor şi condiţiilor de igienă care trebuie respectate, dar vor şi răspunde întrebărilor invitaţilor. Materialele informative ale campaniei vor fi înmânate participanţilor la întâlnirile organizate de către DSVSA judeţene şi vor fi distribuite şi cu sprijinul administraţiei locale, astfel încât informaţia să poată fi propagată cât mai extins.
Aceleaşi materiale informative vor fi postate şi pe site-ul ANSVSA într-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: „Campanie de informare – Puncte Gastronomice Locale”, pentru a putea fi consultate on-line de către cei interesaţi.
Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Meniul va fi, obligatoriu, preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.
Cei care doresc să înfiinţeze astfel de puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul: Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială. Informații complete privind organizarea și funcționarea Punctelor de Gastronomie Locală vor putea fi aflate accesând site-ul oficial al ANSVSA,ww.ansvsa.ro sau la sediile DSVSA județene.
George ZAVERA