„Aniversări literare: Scriitori roşioreni născuți în luna septembrie”- expoziţie de carte organizată la Biblioteca Municipală “Gala Galaction” din Roşiorii de Vede
Biblioteca Municipală „Gala Galaction”, structură din cadrul Serviciului pentru Cultură, Educație, Creație și Sport din Roșiorii de Vede, ne invită să vizităm expoziția de carte dedicată poetului Cornel Basarabescu, membru al uniunii Scriitorilor din România.
Cornel Basarabescu s-a născut la 2 septembrie 1948 în satul Ulmeni, comuna Bogdana, județul Teleorman. A urmat cursurile primare și gimnaziale la Ulmeni, apoi la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria. Este licențiat al Facultății de Limbă și Literatură Română a Universității din București, specializarea Limba română-Limba franceză.
A funcționat ca profesor de limbă și literatură română la Liceul Teoretic nr. 2 și la Școala Generală nr. 2 (după evenimentele din decembrie 1989, a fost ales director al acestei școli) din Roșiorii de Vede. A fost profesor și la Colegiul Național „Anastasescu” din Roșiorii de Vede, precum și inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar al județului Teleorman.
A debutat publicistic cu versuri în revista „Amfiteatru” și a debutat editorial cu volumul de versuri „Învățați să apuneți fără profesor”. A colaborat cu publicații precum „Teleormanul”, „Drum”, „Olt Press”, „Tribuna Teleormanului”, „Pagini teleormănene”, „Placebo”, „Caligraf”, „Meandre”, „Amfiteatru”, „Argeș”, „Familia” și „Calende”.
Este prezent în antologiile de versuri „Zodia harfei” și „Paisprezece poeți din Sud”, în antologia de proză „Festin cu reverii nobiliare” și în volumul „Pagini despre bibliotecă”, o antologie literară.
A scris: „Mic dicționar al securității Eului”, „Când pământul a căzut din cer”, „Student în perioada de dezgheț a comunismului 1966-1971”, „Cărțile au ferestre deschise”, „De la Casterbridge la Siliștea Gumești”, „Timpul trece numai pe trecerea de pietoni”, „Întoarcerea lui Don Quijote”, „Oglinzi în fântânile sinelui”, „Iar o luăm de la capăt?”, „Cele mai plăcute strofe și grupaje de versuri din literatura română”, „Despre „Revolta” lui Iov și alte eseuri”, „Viața ca o lectură pe diagonală” și „Parodii ușoare cu e-uri și fără e-uri”.( Dicționarul Scriitorilor și Publiciștilor Teleormăneni, autor Stan V. Cristea, Editura ROCRISS, Alexandria, 2005).
Cornelia RĂDULESCU