Ambulanțe noi, bani pentru agricultori și înființarea de centre de educație complementară, printre măsurile aprobate miercuri de Guvern
Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, achiziționarea a 600 de ambulanțe noi pentru dotarea serviciilor medicale de urgență din toată țara, cu scopul de a reduce timpii pentru pacienți până sosesc ambulanțele solicitate.
“Aproximativ 600 de ambulanţe noi vor fi achiziţionate pentru dotarea serviciilor medicale de urgenţă din toată ţara. Investiţia este de circa 546 de milioane de lei, aprobată astăzi de Guvern, şi se va face din fonduri externe nerambursabile estimată pe o perioadă de trei ani. Dotarea serviciilor de urgenţă cu ambulanţe noi, echipate potrivit şi conform cu cele mai noi standarde medicale, va conduce la reducerea timpului de răspuns, un element esenţial pentru salvarea oamenilor aflaţi în situaţii de urgenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă la finalul ședinței de Guvern.
În aceeași ședință, Guvernul a alocat bani și agricultorilor pentru plata facturilor la energie electrică pe care au folosit-o la irigațiile din acest an.
„Prin alocarea acestor fonduri se acoperă în integralitate costurile energiei electrice necesare pompării și repompării apei de irigații în cadrul infrastructurii principale de irigații și până la stațiile principale de punere sub presiune. Beneficiarii actului normativ sunt organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.”, a specificat Mihai Constantin.
De asemenea, în următorii trei ani, Guvernul vrea să înființeze 150 de centre de educație complementară de tip ludotecă, locuri de joacă pentru copiii după 6 ani din zonele izolate sau defavorizate. Aceste centre vor suplimenta grădinițele și creșele care deja există și vor crea peste 2.900 de noi locuri de muncă.
„Funcționarea acestor centre va duce la creșterea accesului copiilor de până la şase ani la educația timpurie, în special în zonele izolate și dezavantajate sau în cele aglomerate, unde nu există locuri suficiente în creșe și grădinițe. Dau câteva detalii, având în vedere impactul și emoțional, dar și social al acestui proiect. Grupele vor fi formate în medie din 15 copii, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20. Programul acesta acestora poate fi flexibil, însă nu poate depăși cinci ore pe zi. Flexibilitatea programului se referă îndeosebi la serviciile complementare de tip ludotecă sau grup de joacă, caz în care copiii vor fi prezenți la program cel puțin două ore pe zi. În cazul serviciului complementar de tip grădiniță comunitară, copiii vor trebui să frecventeze serviciul cel puțin cinci ore pe zi, trei zile pe săptămână.”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Dana PĂUNE