Ambrozia trebuie prevenită, combătută și distrusă de pe toate terenurile

Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman informează cetăţenii cu privire la necesitatea întreprinderii acţiunilor de identificare şi stabilire a metodelor de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei (Ambrosia artemisiifolia), denumită popular şi iarba pârloagelor, specie invazivă ce are un puternic efect alergen asupra populaţiei sensibile.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, în zonele lăsate în paragină cum sunt cele de pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute.

Polenul produs din abundenţă de ambrozia este foarte alergenic, o cantitate de doar 5-10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru declanşarea simptomelor de rinită, conjunctivită sau astm la persoanele sensibilizate, în timp ce uleiurile volatile conţinute pot provoca dermatita alergică la contactul cu plantele.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozie.

Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

În majoritatea cazurilor, buruiana este răspândită și ocupă spații/vetre compacte. Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe aliniamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

Atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme, când buruiana are 10-15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/deținătorii/administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate sau, după caz, la specialiști din cadrul primăriilor.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2-3 ori pe an.

Potrivit prevederilor Hotărârii nr. 17 din 27 ianuarie 2021 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2018, verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Verificarea autorităţilor administraţiei publice locale care nu respectă sau nu aplică măsurile prevăzute de legislaţia specifică în vigoare, se va face de către specialişti desemnaţi de prefectul județului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor legii.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor