Ambasadorii Alexandriei, noua carte a profesorului Gheorghe Olteanu

La editura Tipoalex a apărut, în aceste zile, în excelente condiții grafice, noua carte a profesorului Gheorghe Olteanu, „Ambasadorii Alexandriei”. Un volum care se întinde pe parcursul a peste 370 de pagini, carte în care profesorul scriitor Gheorghe Olteanu pune în evidență rezultatele de excepție obținute în ultimele patru decenii de peste 90 de teleormăneni, personalități care, prin naștere ori domeniul în care au activat, au legătură directă cu orașul Alexandria. Oameni de cele mai diferite vârste și profesii, înzestrați din punct de vedere intelectual, cu o pregătire profesională demnă de apreciat și capacitatea de a lupta, uneori până la sacrificiu, pentru a se afirma în viață și a se afla totodeauna pe locurile cuvenite învingătorilor. Sunt alexăndreni care, prin rezultatele de excepție obținute, s-au remarcat în mod cu totul special în domeniul sănătății, în cercetarea medicală și a fizicii materiei la nivel mondial, în învățământ, în activități economice de vârf ale economiei naționale, în domeniul militar, în literatură, artă, cultură și sport.

De ce și-a intitulat profesorul Olteanu noua sa carte “ Ambasadorii Alexandriei” ? Un răspuns vine chiar din partea celui care a trudit mai bine de doi ani ca acest volum să vadă lumina tiparului. Profesorul scriitor mărturisește faptul că s-a oprit la titlul “Ambasadorii Alexandriei” pentru că toți cei prezenți în această carte sunt lideri în domeniile în care activează, au obținut rezultate de excepție, sunt personalități apreciate în țară și peste hotare, sunt oameni care fac cinste localității Alexandria în care s-au născut ori în care activează, părinților lor, dascălilor care au contribuit la creșterea și educarea lor. Sunt învingători care au făcut tot ce a depins de ei ca Alexandria, Teleormanul și România să fie cunoscute în Europa, dar și în întreaga lume. Între ei se află cercetătoarea doctor în domeniul fizicii materiei anorganice Cristina Cristian, prin căsătorie Bena, fostă elevă de excepție a Colegiului “A.D. Ghica” din Alexandria, absolventă cu Magna Cum Laude a Universității Harvard, cu foarte multe premii obținute la concursurile internaționale, în prezent, la vârsta de doar 35 de ani, fiind membră titulară a Academiei de Științe a Franței.

Sunt prezenți frații gemeni Andrei și Sorin Dimitriu, alexăndreni care au scris istorie la nivel național. De-a lungul întregii lor activități profesionale, frații Dimitriu au lucrat în sectoare economice deosebit de importante, dar și în politică și artă. În prezent, Andrei Dimitriu este director general al Filarmonicii George Enescu -Ateneul Român. Sorin Dimitriu este profesor universitar în cadrul Institutului Politehnic București , fost deputat în Parlamentul României și fost președinte al Fondului Proprietății de Sat, în prezent fiind președinte al Camerei de Comerț și Industrie a municipiului București.

În volumul “Ambasadorii Alexandriei” se regăsesc apoi generalul de aviație Constantin Mereu, profesorii universitari Dumitru Borțun, Romulus Brâncoveanu și Cristian Ciupercă, studentul Ștefan Spătaru – multiplu medaliat la Olimpiadele internaționale, inginerul agronom Petre Boboc, medicii Valentin Filip, Marius Lițu și Lucian Paraschivescu, arhitectul Mihai Moldoveanu, profesorii Marcel Țena, Neagu Manole și Pantelimon Negreanu, directorul general al “Electrotel” Alexandria – Vasile Velciu, scriitorii Mircea Scarlat, Ștefan Mitroi, Nicoleta Milea, Ana Dobre, Virginia Vini Popescu. Sunt prezenți totodată sportivi de renume, cu rezultate de exepție în domeniul atletismului, șahului, fotbalului etc.

Este o carte de învățătură, o carte în care autorul reușete să aducă în atenția concitadinilor săi pe unii dintre alexăndrenii care în ultimele patru decenii au scris istorie pentru ei și familiile lor, pentru Alexandria, pentru Teleorman, un județ care a dat României personalități de seamă în literatură și artă, în economie și învățământ, în sportul de performanță.

George ZAVERA