Alexandria, în topul orașelor din România unde se trăiește cel mai prost
Alexandria este orașul din România cu cel mai scăzut grad de siguranță a vieții.
Potrivit unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi de agenţia D&D Research, cele mai dezavantajoase oraşe din punctul de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria şi Vaslui.
Oradea este orașul din România cu cel mai ridicat grad de siguranță a vieții, urmat de Brașov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe și Timișoara. Capitala României se claseaza abia pe poziția a noua, iar regiunea Ilfov pe locul zece.
La polul opus, orașele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puțin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călărași, Târgoviște, urmate de Vaslui, Piatra Neamț, Galați și Reșița.
Studiul, realizat în colaborare cu agenția D&D Research în 42 de orașe din România, privind siguranța se bazează pe evaluările acordate de români orașelor și cartierelor în care locuiesc.
Printre criteriile de evaluare se numără costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public sau accesul la instituțiile educaționale.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranță, fiind urmată de Crișana și București și Ilfov. La polul opus, Maramureș și Moldova au obținut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din țară.
În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraș și siguranța resimțită de cetățeni. Astfel, orașele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, orașele cu grad ridicat al siguranței au și un Produs Intern Brut ridicat și o rată a somanului scazută, de sub 4 la sută și nu aproape de 30 la sută, așa cum este în județul Teleorman.
C. DUMITRACHE