Alertă la Şcoala nr. 6 din Alexandria

Panică într-o şcoală din Alexandria după ce o profesoară a fost diagnosticată cu tuberculoză. Atât colegii cadrului didactic, cât şi elevii care au intrat în contact cu aceasta vor face analize medicale. Autorităţile au intrat deja în alertă şi pentru a evita răspândirea virusului reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au efectuat dezinfecţia în şcoala cu pricina.
O profesoară de la Şcoala nr. 6 din Alexandria a fost diagnosticată recent cu tuberculoză, fapt care a implicat luarea unor măsuri la unitatea de învăţământ cu pricina.
Nu doar profesorii şi elevii vor face analize medicale. Şi părinţii copiiilor au fost informaţi cu privire la această problemă şi trebuie să-şi facă analize.
Tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, care, dacă nu este depistată la timp şi nu este tratată adecvat, poate duce la invaliditate şi chiar deces.
Medicii spun că TBC-ul nu se transmite cu uşurinţă, dar o dată ce o persoană care are acest virus stă în prezenţa altora, există pericolul de îmbolnăvire. Anual în toată lumea se îmbolnăvesc de tuberculoză peste 8 milioane de oameni.
Tuberculoza poate fi transmisă numai prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecţioasă, care nu primeşte tratamentul. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conţin micobacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau cînd vorbeşte. Acestea se găsesc în aer timp îndelungat, mai ales, în încăperi strâmte, întunecoase şi neaerisite. Astfel, micobacteriile ajung în plămânii persoanelor care inspiră aerul contaminat. În cazul altor forme de tuberculoză bacteriile nu se elimină şi infectarea este exclusă.
Copiii, asemeni maturilor, pot fi infectaţi cu tuberculoză prin inspirarea aerului infectat cu micobacteria tuberculozei. Copiii sugari sau cei de vîrstă mică deseori sunt infectaţi în cadrul familiei sau de la persoanele apropiate, vecini.
A fi infectat nu înseamnă a fi bolnav. Aproximativ o treime din populaţia lumii este infectată cu tuberculoză.

Claudiu DUMITRACHE