Alertă de gradul 1! * Pesta porcină africană, în analiza Comitetului Local de Combatere a Bolilor Teleorman

Pesta porcină africană a pus din nou în gardă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În urmă cu o lună de zile, mai precis în data de 11 ianuarie 2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie din județul Satu Mare. În regim de maxină urgență, ANSVSA și structurile sale din județul de la granița cu Ucraina au luat toate măsurile sanitare veterinare ce se impun în astfel de cazuri pentru eradicarea focarului, precum și pentru prevenirea extinderii virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Boala evolează pe teritoriul Ucrainei și Republicii Moldova, în România fiind semnalat deocamdată doar focarul înregistrat în județul Satu Mare.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

În legătură cu acest subiect, sub autoritatea Prefecturii Teleorman, Comitetul Local de Combatere a Bolilor Teleorman a organizat, la Alexandria, o întrunire la care au participat toți directorii instituțiilor și serviciilor deconcentrate din județ. În cadrul acestei întâlniri, organizată în regim de urgență, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman i-au instruit pe participanți în ceea ce privește pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru efectivele de animale domestice și pentru sănătatea populației și, implicit, cu măsurile stabilite de către ANSVSA ce trebuie puse în practică de către toți factorii de răspundere din județ pentru prevenirea apariției și a răspândirii pestei porcine africane.

De reținut faptul că Pesta Porcină Africană este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, asemănătoare pestei porcine clasice. Pesta Porcină Africană este o boala gravă, cu un impact economic devastator. Virusul înaintează constant în mediul sălbatic decimând vânatul, în plus constituie un pericol pentru exploatațiile de porci domestici. Virusul pestei porcine africane produce mortalitate foarte mare și omoară suine de toate vârstele. Nu există tratament sau vaccin.

În aplicarea Programului național de supraveghere, prevenire și combatere a pestei porcine africane sunt angrenate, conform legii, ANSVSA, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, ANAF (prin serviciile de control la vamă), și implict Prefecturile, Consiliile Județene, Consiliile locale și primăriile. De asemenea, răspunderi în acest sens revin și asociațiilor de vânătoare.

DSVSA Teleorman continuă acțiunile de informare la toți factorii de răspundere de pe raza județului cu pericolul care îl reprezintă pesta porcină africană, cu măsurile ce revin acestora pentru depistarea apariției unor focare de infecție cu acest virus la porcii mistreți și la efectivele de porcine domestice, precum și pentru prevenirea și combaterea acestei boli.

Eventualele apariții de semne specifice pestei porcine africane trebuie semnalate imediat medicilor veterinari de liberă practică de pe raza localității unde se înregistrează un astfel de eveniment sau Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Teleorman. În cadrul fiecărei Direcții județene Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor funcționează câte un comandament pentru monitorizarea Pestei Porcine Africane și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a acestei boli.

George ZAVERA