Ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și la cultura de usturoi

În contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și pentru menținerea interesului producătorilor agricoli pentru producerea de tomate în spații protejate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a postat, săptămâna trecută, în transparență decizională, un proiect de Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024.

Potrivit proiectului postat pe pagina instituției, valoarea totală a schemei de ajutor este de 166.206.250 lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 euro.

Cuantumul ajutorului de stat se acordă per beneficiar și reprezintă echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1000 mp.

Cererile și documentele justificative se pot depune până la data de 12 aprilie 2024 inclusiv, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va realiza până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

În aceeași zi, MADR a postat în transparență decizională și un proiect pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024

Suma totală alocată pentru această cultură este de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va realiza până la data de 30 iunie 2024 inclusiv

Beneficiarii celor două scheme sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale.

În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată pentru fiecare dintre cele două culturi depășește resursele financiare totale alocate, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

Verificările în teren se vor efectua de către echipe mixte ale DAJ și APIA și vizează identificarea suprafețelor înființate cu tomate cultivate în spații protejate sau usturoi.

Dana PĂUNE