Ajutoarele de stat și comunitare acordate fermierilor, în analiza Colegiului Prefectural Teleorman

În acest an, Centrul Județean Teleorman al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin Serviciul Măsuri Specifice, a gestionat ajutoare de stat în sectorul vegetal și zootehnic, precum și măsuri de piață și intervenție. În sectorul creșterii animalelor, conform analizei prezentate de conducerea acestei instituții în cadrul ședinței din această săptămână a Colegiului Prefectural Teleorman, ajutoarele de stat gestionate se referă la întocmirea și menținerea registrului genealogic , efectuarea serviciilor de determinare a calității reselor de animale,la ajutorul excepțional acordat producătorilor de lapte, ajutoare comunitare pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituțiile şcolare, plăți în favoarea bunăstării animalelor, speciile de porcine și păsări și sprijin financiar prin PNA pentru apicultori.

În baza HG 1179/2014 privind scheme de ajutor de stat în sectorul de creștere a animalelor au fost acordate ajutoare pentru serviciile de întocmire și menținere a registrelor genealogice și pentru efectuarea serviciilor de determinare a calității genetice a raselor de animale.

În cadrul măsurii referitoare la ajutorul de stat pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrelor genealogice pentru femelele adulte de reproducţie aflate în exploatare (10 lei/capanimal, anual) s-a depus o cerere de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Teleorman, pentru trimestrul II 2017, în valoare de 38.762,50 lei, pentru un număr de 11.083 capete ovine.

Pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale -15 lei/cap de animal anual – s-a depus o cerere de către Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Teleorman, pentru trimestrul II 2017, în valoare de 102.289,38 lei, pentru un număr de 15.617 capete ovine.

În temeiul HG 211/2017 referitoare la ajutorul excepțional acordat producătorilor de lapte, sprijinul financiar revine fermierilor care dețin între 3 și 9 vaci de lapte, cuantumul stabilit fiind de 113.95 lei/cap de animal de la UE și 113.95 lei/cap de de animal de la bugetul național. Pentru obținerea ajutorului excepțional crescătorii de vaci de lapte teleormăneni au depus un număr de 26 cereri de plată, din care s-au aprobat 21 de cereri (5 cereri fiind respinse ca neeligibile, pentru diferite motive : animalele nu au descendenți, laptele a fost livrat pe numele altor persoane). Suma ce urmează a fi plătită este de 22.562,10 euro, respectiv 100.570,60 lei.

În cadrul măsurilor de piață și de intervenție, respectiv în baza OUG 96/2002 privind ajutoare comunitare pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituțiile şcolare, cu modificările și completările ulterioare, s-a depus o cerere de căte Consiliul Judetean Teleorman, în sumă de 83.869 euro, respectiv 373.849 lei, suma autorizată la plată fiind deja achitată. De asemenea, se acordă ajutoare comunitare prin intermediul

Măsurii 215 – plăți în favoarea bunăstarii animalelor, respectiv pentru speciile porcine și păsări.

Pentru categoria porcine s-au depus deconturi justificative (pentru perioada 2) pentru un număr de 3 beneficiari, în valoare de 172.279 euro, pentru 6.121 capete porci.

Pentru păsări s-au depus deconturi justificative (perioada 2) pentru un număr de 5 beneficiari la categoria păsări outoare, în valoare de 233.167 euro, pentru 101.135 capete păsări și de către 1 beneficiar la categoria pui de carne, în valoare de 137.561 euro, pentru 492.207 capete păsări.

În aceeași perioadă, au fost gestionate și ajutoarele de stat sub forma reducerii accizei la motorina utilizată de fermieri atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic.

George ZAVERA