Agricultura și IMM-urile, Cenușăresele PNRR

Price Water Coopers (PWc) este una dintre cele mai importante firme de consultanță din lume și a deschis primul birou din România în anul 1993.

În cei aproape 30 de ani de activitate, PWc a fost implicată în unele din cele mai mari proiecte de investiții, oferind totodată consultanță în tranzacții majore din toate domeniile importante ale economiei românești, câștigând un binemeritat prestigiu.

Acesta este motivul pentru care autoritățile invocă firma de consultanță când vorbesc despre PNRR, firma care a întocmit studiile de fezabilitate. Din păcate, studiile de fezabilitate rămân doar niște teancuri de hârtie, fără nici o valoare, dacă nu se ține cont de ele și nu sunt puse în aplicare. Lucru demonstrat de ceea ce s-a întâmplat în legătură cu valoarea totală a măsurilor de dezvoltare/susținere a sectorului IMM-urilor, pilonul de rezistență al oricărei economii concurențiale.

Conform studiului PWc, pentru IMM-uri ar fi fost necesare 5,1 miliarde de euro. Dar ministrului Cristian Ghinea, “specialist” în neaccesarea fondurilor europene, i s-a părut suma prea mare pentru gustul și mintea sa, deși IMM-urile se confruntă cu spectrul falimentului, în urma crizei pandemice. Așa că în loc de cele 5,1 miliarde de euro au fost solicitate prin PNRR doar 1,3 miliarde de euro. Iar din aceștia, apoape 20% vor reprezenta cheltuieli cu comisioanele și cheltuielile de administrare pentru entități terțe.

Patronatele din IMM-uri sunt nemulțumite atât de sprijinul financiar neîndestulător, cît și de faptul că toate proiectele au o componentă de asistență tehnică, aspect care nu se justifică în condițiile în care un număr mare de “specialiști” este angajat în aparatul de stat și primește sporuri substanțiale pentru atragerea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. La aceste sume se adaugă plata consultanților externi. Dar cel mai revoltător pentru reprrzentanții IMM-urilor este faptul că doar 3246 de societăți vor beneficia de banii din PNRR, ceea ce, procentual, reprezintă mai nimic, raportat la sutele de mii de IMM-uri existente în Romînia.

Dacă de IMM-uri și-au bătut joc, Ghinea și gașca de impostori care au lucrat la PNRR la Agricultură nici nu s-au gândit. Așa că Agricultura a fost scoasă din PNRR, pe motiv că acest sector economic beneficiază de fonduri europene prin Planul Național de Dezvoltare Rurală. Și dintr-un condei bont, Ghinea a lăsat acest sector vital pentru economia românească fără 2,6 miliarde de euro.

Revoltați, fermierii, care știu ce înseamnă să fii la mâna sorții, s-au adresat Guvernului, Ministerului Agriculturii și celui pentru fondurile europene, să facă toate demersurile posibile ca până la aprobarea definitivă a PNRR să fie inclusă în plan Strategia de Gestionare Integrată a Apei ca Resursă Regenerabilă, așa cum fusese inclusă la negocierile precedente, și pe care Comisia Europeană o acceptase, cu o finanțare de 2,6 miliarde de euro.

De ce au scos guvernanții și, mai ales, Ghinea, Agricultura din PNRR? Probabil pentru a acorda peste un miliard de euro ONG-urilor și alte miliarde unor societăți comerciale prietenoase. Așa că IMM-urile și Agricultura rămân, deocamdată, Cenușăresele PNRR.

Șt. B.

Lasă un răspuns