Agricultura, şansa României la prosperitate!

Dacă terenurile deosebit de fertile din România ar fi valorificate la adevăratul lor potenţial, România ar putea deveni un competitor important în Europa. Din păcate, peste 40 la sută dintre proprietarii de terenuri agricole din ţara noastră au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Aceasta fiind una dintre problemele majore ale politicii agricole româneşti din perspectiva disponibilului de resurse umane în spaţiul rural.

Unul dintre parlamentarii teleormăneni încearcă să revigoreze această ramură de activitate. Într-un discurs în Parlamentul României, acesta trage un semnal de alarmă.

“În vreme ce politicile europene încurajează tinerii fermieri prin tot felul de programe de finanţare, în ţara noastră tinerii fug de acest domeniu.

Există însă speranţă! Potrivit spuselor domnului Mihail Dumitru – director general-adjunct la DG AGRI, din cadrul Comisiei Europene, în următorul exerciţiu financiar, ce se va derula în perioada 2021-2027, va creşte valoarea maximă a ajutorului pentru instalarea tinerilor fermieri şi dezvoltarea întreprinderilor în mediul rural, până la 100.000 de euro. De asemenea, o sumă echivalentă cu cel puţin 2% din pachetul financiar naţional de plăţi directe – subvenţia pe suprafaţă – va trebui dedicată tinerilor fermieri.

Tot în următorul exerciţiu financiar aferent perioadei 2021-2027 se vor dezvolta noi instrumente financiare pentru asigurarea capitalului de lucru şi se vor sprijini financiar forme de cooperare între fermieri care să faciliteze accesul la terenuri sau transferul acestora către tineri.

Lumea trebuie să înţeleagă că a fi agricultor nu înseamnă că faci muncă necalificată la câmp, că agricultura nu înseamnă sapă şi lopată, că agricultura nu înseamnă sărăcie şi mai ales că agricultura nu este un domeniu ce ţine de trecut, meseria de agricultor fiind una din cele mai importante meserii din lume”, spune deutatul Ică Calotă.

România se află în acel punct de cotitură în care agricultura poate redeveni asul din mânecă sau dimpotrivă, dacă nu vom şti să profităm, poate fi precum călcâiul lui Ahile.

C. DUMITRACHE