Administrator al unui centru de colectare a deşeurilor metalice, reţinut împreună cu hoţii de fier vechi

În ultimii ani, judeţul Teleorman s-a aflat sub asediul hoţilor de fie vechi, dovadă că afacerile cu deşeurile metalice merg strună. De le metale de pe domeniul public, la cabluri din cupru şi capace de canalizare, hoţii iau cu asalt curţile oamenilor, stâlpii de telegraf ce aparţin societăţii furnizoare de energie electrică sau telefonie fixă şi, mai grav, sustrag capacele gurilor de canalizare, găurile rămase în urma furturilor reprezentând adevărate pericole.
Şi cum aceste materiale feroase şi neferoase urmează un traseu sigur, către centrele de colectare a deşeurilor metalice, e clar că afacerea este încurajată de administratorii centrelor de colectare. Fenomenul a fost încurajat şi de pasivitatea autorităţilor, care au lăsat sistemul să funcţioneze, iar acum e mult mai greu de rezolvat problema.
De cele mai multe ori, comunicatele de la poliţie relatează doar despre hoţii de fie vechi prinşi de poliţiştii teleormăneni, foarte puţin despre reţinerea administratorilor centrelor de colectare a deşeurilor metalice.
Iată că în cel mai recent comunicat al IPJ Teleorman este prezentat cazul administratorului unui astfel de centru de colectare, reţinut împreună cu hoţii de fie vechi.
Totul a început în cursul acestei săptămâni, în dimineaţa zilei de marţi, când poliţiştii din oraşul Zimnicea au fost sesizaţi de reprezentanţii unei staţii de irigaţii, cu privire la sustragerea unor bunuri metalice din incinta acesteia.
Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că persoane necunoscute au tăiat şi sustras mai multe conducte metalice, producând un prejudiciu de 550 lei.
În urma investigaţiilor şi verificărilor efectuate au fost identificaţi suspecţii, P. Alexandru, de 28 ani şi F. Laurenţiu, de 21 ani, ambii din oraşul Zimnicea. De asemenea, poliţiştii au identificat şi prejudiciul, pe care l-au recuperat de la un centru de colectare a deşeurilor industriale din aceeaşi localitate.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.
De asemenea, P. Alexandru mai este cercetat într-un alt dosar penal, pentru furtul de componente metalice de la o staţie de irigaţii, comis în noaptea de 19-20 februarie 2013, împreună cu T. Cristian, de 19 ani, din oraşul Zimnicea. Bunurile sustrase cu această ocazie au fost predate aceluiaşi centru de colectare fier vechi, administrat de B. Mădălin de 31 ani din comuna Smărdioasa.
Din cercetări s-a stabilit că administratorul centrului de colectare a pus la dispoziţia suspecţilor aparatul de tăiere cu flacară – autogen şi a achiziţionat conductele sustrase, ştiind că acestea provin din comiterea furtului. Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tăinuire.
Poliţiştii din oraşul Zimnicea au luat măsura reţinerii atât a celor trei suspecţi de furt, cât şi a administratorului centrului de colectare fier vechi, aceştia fiind introduşi pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Teleorman, urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

M. MEILĂ