Adevărul sentimentelor sau gânduri din scaunul cu rotile
În viață, ori spui ce simți și distrugi totul, ori nu spui nimic și te distrugi pe tine. Fiecare dintre noi se confruntă la un moment dat cu această alegere dificilă: să își deschidă sufletul și să își exprime sentimentele sau să păstreze tăcerea și să se auto-distrugă pe dinăuntru.
Exprimarea sentimentelor este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, comunicarea deschisă și sinceră poate duce la claritate și înțelegere în relațiile noastre. Este o modalitate de a construi punți de încredere și de a elimina neînțelegerile care pot duce la conflicte. Adevărul dur al emoțiilor noastre poate răni pe cei din jur și poate distruge legături prețioase. Într-un moment de furie sau frustrare, cuvintele pot deveni arme care lasă răni adânci.
Pe de altă parte, păstrarea tăcerii poate părea o soluție mai sigură. Ne protejează de confruntări dureroase și ne permite să menținem aparențele unei armonii fragile. Totuși, această tăcere are un preț. Emoțiile reprimate se acumulează în timp, creând un vulcan de tensiune și suferință interioară. În cele din urmă, această acumulare de sentimente nespuse poate duce la autodistrugere, afectându-ne sănătatea mentală și emoțională.
Cum putem naviga acest teren minat al exprimării emoțiilor? Răspunsul poate fi găsit în echilibru și în arta comunicării asertive. Este esențial să învățăm să ne exprimăm sentimentele într-un mod constructiv, care să nu distrugă, ci să construiască. Comunicarea asertivă implică exprimarea sinceră a emoțiilor noastre, fără a fi agresivi sau pasivi. Este despre a spune ce simțim, dar într-un mod care respectă și sentimentele celorlalți.
Mihail TĂNASE